„A chcete ho zabít, nebo živého?" ptá se zákaznice Lukáš z Brna, který prodává kapry na parkovišti ve Stop Shopu. „Živého, ještě nám chvíli bude plavat ve vaně," usmívá se žena a rybu si odnáší domů.

Lukáš letos kapry prodává poprvé. „Jsme tu už od pátku, končíme dnes. Zatím to docela jde i když teď (v pondělí) to začíná být docela hektické," hlásí mladík. Kapři z Náměště se před Stop Shopem prodávají za 84 a 88 korun za kilo, největší zájem je podle Lukáše o ty vážící asi tři a půl kila.

Pár hodin před Štědrým dnem lidé nenakupují jenom kapry, plno je téměř ve všech obchodech. „Je to každý rok stejné, lidi chodí nakupovat na poslední chvíli vždycky," nepřekvapuje předvánoční nával Jarmilu Cuttnerovou, prodavačku v supermarketu na Znojemské ulici. Zákazníci prý hodně kupují přísady na pečení, ale také zeleninu a maso.

Na nákupy v pondělí dopoledne vyrazil i Kamil Pokorný. Sportovní manažer třebíčských hokejistů šel pro kapra a předvánoční dny si hodlá užít. „Zatím jsem to moc nestíhal, protože jsme ještě v sobotu hráli. Dny před Vánocemi ale využiji k tomu, abychom s rodinou poseděli, užili si pohodu a měli jsme klidné Vánoce," plánuje.

Na koupi vánočního kapra mají lidé u většiny prodejců čas ještě během dnešního dne.