A právě tyto dvě aktivity pojí sobotní Happy run ve Valči. Jedná se o první ročník benefičního běhu, kde budou moci běhat muži, ženy, děti anebo rodiny dohromady. Nezáleží přitom, kdo kolik uběhne, jde o pomoc. Svědčí o tom i hlavní myšlenka závodu, tedy že se poběží pro úsměv a radost těch, kteří sami běhat nemohou.

Výtěžek ze startovného je určený pro malou Leušku Mácovou, která od narození trpí mnoha těžkými nemocemi. Kdo chtěl pomoci ještě víc, mohl si objednat tričko, jehož plná cena též pomůže Leušce zkvalitnit její život. „Celý projekt vznikl na podporu nemocné Leušky. Nejde tu ani tak o výsledek, ale o kolektivní charitativní podporu, nejde o to vyhrát, ale jít sem pro pocit, že pomůžeme. Společně se mnou poběží další členové SDH Myslibořice. Nikdo ale moc netrénuje, třeba já si jdu zaběhat sem tam, a myslím, že zbytek je na tom podobně.," sdělila účastnice charitativního běhu Petra Hrbáčková.

Běhat se bude v blízkém okolí místní sokolovny. Ve dvanáct hodin proběhne zahájení celé akce. Do třinácti třiceti je možné se ještě registrovat do rodinných a dětských kategorií. Čtrnáctá hodina odstartuje samotné běhání, jako první budou závodit účastníci rodinných a dětských kategorií. Do půl třetí je čas na registraci závodníků na šest a dvanáct kilometrů, kteří pak odstartují v patnáct hodin.

Leušku přijede podpořit překážkář a olympionik Petr Svoboda. Kromě samotného běhání nebude chybět ani bohatý doprovodný a animační program. Zájemci se budou moci zúčastnit tréninku na bosu s instruktorkou Jitkou Studenou. Komu se cvičení na bosu příčí, může se zúčastnit kruhového tréninku pod vedením Radka Peška. Pro děti bude připraveno malování na obličej a skákací hrad. Kdo má malé děti, ale chtěl by sám běhat, může je ponechat na hlídání v dětském koutku.

V osmnáct hodin proběhne vyhlášení závodů a poté bude následovat zábava se skupinou Lazzaret. Programem bude provázet moderátor ranní show Hitrádia Vysočina Jiří Doležal.