Stručně představit firmu. Čím se zabývá?

Společnost ADW představuje skupinu firem holdingové struktury. Jsme ryze českým, ekonomicky stabilním subjektem, který je dlouholetým významným partnerem zemědělců. Již 15 let úspěšně působíme na Vysočině a v okolních krajích. Nicméně obchodní aktivity realizujeme na trzích celé Evropy. Hlavními oblastmi našeho působení jsou nákup a prodej zemědělských komodit, výroba krmných směsí, nákup a prodej hnojiv a pesticidů. Dále poskytujeme širokou škálu služeb pro zemědělce, včetně servisu a poradenství. Zabýváme se prodejem a distribucí pohonných hmot včetně provozu několika čerpacích stanic.

Jak a kdy firma vznikla? Co bylo tím impulsem pro její vznik?

Společnost ADW vznikla v roce 1995 s prvotním záměrem výroby alternativních ekologických paliv na bázi metylesteru řepkového oleje. Tento způsob uplatnění řepky znamenal pro zemědělce další příležitost k využití osevních ploch. Postupně jsme se zemědělci začali spolupracovat v dalších a dalších oblastech. V roce 1997 jsme založili společnost ADW AGRO, která se zaměřila na distribuci průmyslových hnojiv. V roce 2000 jsme převzali ZZN Třebíč a rozšířili svůj záběr o výrobu krmných směsí, distribuci pesticidů a velkoobchod s komoditami. V roce 2007 se dalším členem skupiny ADW stala Rolnická společnost Lesonice a tím jsme vstoupili do oblasti zemědělské prvovýroby.


Jak se firmě daří dnes? Jak zvládá období krize?

Velkou výhodou skupiny ADW bylo to, že jsme velmi časně rozpoznali a reagovali na známky přicházející ekonomické krize. Přistoupili jsme k realizaci řady opatření - zahájili jsme proces vnitřní restrukturalizace, mírně jsme společnost zeštíhlili, důsledně jsme vyhodnocovali platební schopnost našich zákazníků a využili jsme všechny zdroje vnitřních úspor. Tato opatření byla na tolik úspěšná, že současnou krizi procházíme jako stabilní společnost, která i v této ekonomické situaci stále roste.

Jaké jsou plány firmy do budoucna?

Začátkem letošního roku jsme v Rolnické společnosti Lesonice úspěšně dokončili výstavbu naší první bioplynové stanice, kde v současné době probíhá zkušební provoz. Další bioplynovou stanici plánujeme vybudovat v Krahulově. Aktuálně intenzivně pracujeme na všech přípravných krocích.
V oblasti krmných směsí dokončujeme výstavbu technologické linky, která dopovídá nejmodernějším světovým trendům a je určena k tepelné úpravě komodit pro výrobu krmných směsí. A v blízké budoucnosti přijdeme na trh s vlastní řadou krmných směsí nové generace.

Jak se vám v uplynulých letech dařilo v oboru biopaliv, se kterými jste i začínali a jak vidíte jeho vývoj do budoucna?

Z širokého spektra biopaliv v současné době vyrábíme směsnou motorovou naftu s obsahem methylesteru řepkového oleje nad 30%, kterou řidiči mohou tankovat pod obchodním názvem NATUR DIESEL na čerpacích stanicích už od roku 1995. Výroba biopaliv je dražší než produkce klasických motorových paliv a neobejde se bez podpory státu. Výše této podpory hlavně v daňové oblasti pak určuje i uplatnění na trhu. Dotace a různé formy podpory deformují trh. Z tohoto pohledu je podnikání v oblasti hlavně vysokoprocentních biopaliv nestabilní a těžké. Biopaliva stěží nahradí veškerá paliva z fosilních zdrojů, ale jako alternativní zdroj energie mají rozhodně budoucnost.