„V areálu zámku v Třebíči bude nově vybudovaná mlatová cesta, která propojí stávající cestu pro pěší, vedoucí z Žerotínova náměstí k bazilice sv. Prokopa, s prostory zámeckého příkopu kolem stávajícího torza hradeb. Zámecký příkop i bývalá ledárna projdou rekonstrukcí za účelem zpřístupnění veřejnosti," informovala mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová.

Nová mlatová cesta bude napojena i na můstek z ulice 9. května a prodloužena až k zámecké ledárně. Součástí stavebních prací bude také oprava hradby, vybudování kamenných opěrných stěn kolem nových cest i související sadové úpravy.

„Dlouho jsme to chystali jako dvě akce, které se připravovaly samostatně. Ve finále se ukázalo, že organizačně nejjednodušší bude, když proběhnou společně," sdělil místostarosta Třebíče Milan Zeibert.

Kulturní akce

Opravy se dočká také bývalá zámecká ledárna. „Čeká ji rekonstrukce oblázkové podlahy a oprava klenutých stropů. Bude zde vybudovaná vzduchotechnika, osvětlení a zabezpečovací systém, včetně kamerového. Rekonstruováno bude také schodiště, které vede ze zadní části ledárny do budovy sociálních zařízení za zámkem," popsala mluvčí Martakidisová.

Návštěvníci zámeckého areálu tam budou moci vidět kamenné prvky, které se podařilo najít při rekonstrukci zámku, a zbytky pískovcové výzdoby baziliky svatého Prokopa. Pořádat by se v ledárně mohly i menší kulturní akce.

„Díky zpřístupnění zámeckého příkopu a bývalé ledárny přibude v Třebíči další turisticky atraktivní místo," těší místostarostu Pavla Pacala.

Stavební úpravy probíhají právě v těchto dnech a plánované jsou do 16. září. Celková cena je necelých 5 milionu korun bez DPH.