„Všechno to spískal učitel František Havlík, který do Třebíče přišel z Jihlavy během druhé světové války. Dělal postupně ředitele na všech středních školách. Po válce spolu s kolegou z gymnázia a studenty založili pobočku astronomické společnosti," vypráví pracovník třebíčské hvězdárny Michael Kročil.

Pobočka tehdy měla asi šedesát lidí a krom studentů v ní nechyběli ani vážení občané města. Za úkol si dali postavit lidovou hvězdárnu. „Architekt Herzán zdarma nakreslil plány na budovu se třemi kopulemi," popisuje Kročil.

Poté přišel únor 1948 a vše se změnilo. Výsledkem bylo, že první pozorovatelna byla v Třebíči postavena až v roce 1957. „Když hvězdárnu otevřeli, byla vidět kometa Arend-Roland. To bylo první velké pozorování na třebíčské hvězdárně. Přišlo si ji prohlédnout kolem sto třiceti lidí," vypočítává Kročil.

Tato činnost však netrvala dlouho. Skupina kluků vlezla do hvězdárny a dlažební kostkou rozbila objektiv dalekohledu. To dalo impulz k rozpadu pobočky. Pak se dalších takřka dvacet let téměř nic nedělo. „Pouze dva pánové Klouda a Kopřiva dělali ze svého zájmu pozorování pro veřejnost za pomocí přenosných dalekohledů. Oblíbeným místem byla louka u Kostelíčka. Tam se pozorovalo ještě před postavením hvězdárny," dodává pracovník hvězdárny.

Další generace, která pomohla opět hvězdárnu oživit, přišla v polovině sedmdesátých let. Začali shánět prostředky na takřka dvacet let zpustlou hvězdárnu. Znovu otevřít se ji podařilo 1. května 1980. V roce 1985 získali budovu, ve které má dodnes hvězdárna zázemí. „Šlo o bývalé autobusové nádraží, které bylo v Březinově ulici," připomíná Michael Kročil.

Postavili i dřevěnou pozorovatelnu, která je dnes plechová. A sehnali do ní nový dalekohled, který je dodnes základním přístrojem hvěz-dárny. Při prvním velkém veřejném pozorování se s ním dívali v roce 1986 na Halleyovu kometu. „Aktivní období skončilo s rokem 1989. Ještě stihli rozestavět cihlovou pozorovatelnu, která se však nikdy nedostavěla," poznamenává Kročil.

To další pak přichází v těchto letech, kdy má hvězdárna kroužky pro děti, pořádá akce pro školy i veřejnost.