„V posledních měsících na tom intenzivně pracujeme. Okruh máme vytipovaný a máme dokonce již hotový projekt," uvedl místostarosta Třebíče Pavel Pacal.

Vybraná lokalita začíná u rybníka Zámiš a pokračuje podél lesa směrem k Bažantnici. „Nejde přes Bažantnici, tam jsme nedostali svolení od myslivců. Jde podél hlavní komunikace lesem zpět k Zámiši," popsal Pacal.

V Třebíči se bruslaři nyní mohou projet na okruhu u basebalového stadionu Na Hvězdě či na rovince kolem Polanky do Poušova.

Okruh by měl mít minimální převýšení, což je důležité především pro inlajnisty. Měřit by měl tři a půl kilometru a povede přírodou.

„Představa byla taková, že půjde o okruh v přírodě, kam budou moci rodiny s dětmi autem či přímo na kole, a projedou se mimo město," sdělil místostarosta.

Že jde o věc, která lidem v Třebíči chybí, dokazuje i výsledek ankety Zdravého města, kde okruh skončil hned za vznikem nových průmyslových zón. „Já z toho mám radost. Nějaký větší okruh pro projížďku na in-line bruslích tady opravdu chybí," řekl David Veselý.

Okruh by měl být dostatečně široký, aby se tam vešel pruh pro bruslaře i cyklisty. A nemusel by sloužit pouze jim. „Kdyby se náhodou vrátily klasické zimy a napadal sníh, tak by se tam mohly udržovat i stopy pro běžkaře," dodal Pacal.

Nyní vedení města řeší majetkové vztahy. Pozvali si všechny vlastníky dotčených pozemků a hledají společně řešení.

Žádný blokátor ve smyslu, že by někdo řekl: Já to neprodám za žádné peníze, tam není. Je to otázka dohody. Já si myslím, že jednání byla korektní. Lidé mají různou představu. Buď že nám pozemek prodají, nebo ho smění za pozemek ve stejné lokalitě ale na jiném místě. Aby si zcelili svůj pozemek. Myslím si, že řešení najdeme," je přesvědčen Pacal.

Kdy přesně okruh vznikne, ukážou následná jednání i vůle zastupitelstva. „Pokud všechno půjde tak, jak šlo doposud, tak věřím, že v roce 2016 by mohla být hotová kompletní projektová dokumentace včetně územního rozhodnutí. Pokud bude shoda v rámci zastupitelstva města, tak by se v roce 2017 mohlo stavět," dodal místostarosta.