„Do aukce s vyvolávací cenou čtrnáct set korun za metr čtvereční se přihlásili tři zájemci," uvedl místostarosta Třebíče Pavel Pacal. Cena se po přihazování zvýšila téměř o půl milionu korun. Dalších jedenáct zájemců se přihlásilo do aukce o čtyři pozemky na dva dvojdomky v ulici Švabinského. Aukce se konala ve středu odpoledne. Vyvolávací cena pozemků o velikostech 557, 558, 559 a 559 metrů čtverečních byla šestnáct set korun za metr čtvereční. Výsledná cena se vyšplhala na 1 740 tisíc, 1 580 tisíc, 1 340 tisíc a 1 020 tisíc korun. „Jsme rádi, že začínáme postupně uspokojovat potřeby obyvatel, kteří si chtějí v Třebíči postavit rodinný dům. Velkým pozitivem je, že mezi přihlášenými jsou v drtivé většině mladé rodiny, které mají zájem v Třebíči zůstat," potěšilo místostarostu Pacala. Nyní budou úspěšní dražitelé doporučeni radě města a zastupitelstvu, které o definitivním prodeji rozhodne 17. března. Mezi podmínkami prodeje je také termín kolaudace domu. „Podmínkou aukce je následná kolaudace domu, nejpozději k 31. prosinci 2018," upozornil Pacal.

Do prvních dvou aukcí o pět pozemků se přihlásilo čtrnáct zájemců. Dle města je to úspěch. „Zaznamenala jsem několik reakcí lidí, kteří říkali: My do toho nejdeme, protože tam bude strašné množství lidí a cena se vyšplhá příliš nahoru," sdělila radní města Marie Černá. Některé z případných zájemců mohla odradit také už samotná vyvolávací cena. S tou ale město jít dolů nemůže. „My bychom rádi šli s cenou níže tak, aby to bylo přijatelné pro všechny. Podle zákona však musíme vycházet ze znaleckého posudku, který zohledňuje i lokalitu, dostupnost do města, občanskou vybavenost a další věci. Navíc v momentě, kdy se do toho promítne velká poptávka, tak o výsledné ceně stejně rozhodne nejvyšší nabídka v aukci," vysvětlil místostarosta Pavel Pacal.

Teprve v případě, kdy by při opakovaném prodeji nikdo neprojevil zájem o pozemek za tuto cenu, má rada města právo do další aukce ji snížit. Prodej pozemků pro individuální výstavbu tím v Třebíči nekončí. Naopak, prodej pěti parcel v minulých dvou dnech byla pouze první ze čtyř etap. Koncem roku by měly být kompletně zasíťovány pozemky v lokalitě Na Kopcích východ. Tam jsou parcely o velikosti od 730 do 1090 metrů čtverečních. „O tyto sólo-domky očekáváme největší zájem," předpokládá Pacal.

Další vlna prodeje pak přijde na řadu v roce 2017 v lokalitě Na kopcích západ. A vše vyvrcholí poslední etapou v roce 2018 v lokalitě za Poliklinikou Vltavínská. U té chce vedení města využít zkušenosti z předchozích aukcí, aby mohlo vyjít co nejvíce vstříc poptávce. „V nejbližších dvou letech vyzkoušíme na lokalitách, které již máme zpracovány, jaký je zájem. Začínáme velkým pozemkem v Borovině a dvěma dvojdomky ve Švabinského ulici. Pak budou následovat větší pozemky v lokalitě Na Kopcích východ. Na Kopcích západ budou klasické řadovky s menšími pozemky. Ze sběru těchto informací můžeme poté studii na lokalitu za Poliklinikou upravit podle zájmu, který se objeví," popsal místostarosta Pacal.

Za kolik

Ulice Alšova 910 m2

Vyvolávací cena: 1 274 000 Kč

Konečná cena: 1 729 000 Kč

Ulice Švabinského

Vyvolávací cena: 940 000 Kč

557 m2 1 740 000 Kč

558 m2 1 580 000 Kč

559 m2 1 340 000 Kč

559 m2 1 020 000 Kč