Znatelný je rozdíl teplot i množství sněhu ve městě a v okolí. Vidět je nejen mezi Třebíčí a blízkými vesnicemi, ale také mezi okresem Třebíč a sousedními regiony. Rozdíl představuje až několik stupňů.

Podle meteorologa Mojmíra Martana je Třebíč tepelným ostrovem. Tento jev je známý nejen v případě Prahy a Brna, ale také u mnohem menších městech. Jinými slovy velké množství tepelných zdrojů koncentrovaných na malém území způsobuje vyšší teplotu vzduchu než v okolní krajině.

Za jeden z indikátorů neobvykle teplého počasí lze v Třebíči považovat kvetoucí višně v ulici Kubešova. Fungují jako jakýsi barometr, tyto stromy totiž letos před Vánocemi rozkvetly.

Jedná se o okrasnou sortu s názvem višeň chloupkatá. Tento původem asijský druh rozvine své bílé až světle růžové květy při výrazném oteplení i v zimních měsících. Na jaře potom vždy probíhá hlavní sezóna kvetení.

K podobnému jevu došlo v Třebíči v první polovině prosince už před dvěma lety. Že i letošní prosinec byl teplotně vyloženě nad běžnými hodnotami, potvrzuje i Bohuslava Járová z brněnské pobočky Českého hydrometeorolo­gického ústavu:

„Po velmi teplém listopadu nastoupila zima zvolna, teploty vzduchu v prosinci se v širším okolí Třebíče až do Vánoc pohybovaly stále vysoko nad normálem (průměrné v intervalu nula až pět stupňů Celsia, maximální nula až osm, minimální pět až minus pět), teprve po Štědrém dnu přišlo ochlazení a výrazný pokles teplot. I tak měsíc prosinec hodnotíme jako teplotně nadnormální s odchylkou průměrné měsíční teploty od normálu na Třebíčsku a v okolí 1,4 až 2,1 stupňů Celsia.“

Vývoj teplot ale vůbec i celého počasí v Třebíči pomůže sledovat meteorologická stanice v areálu Základní školy Kpt. Jaroše. V provozu je již asi dva roky. V říjnu loňského roku pak byla modernizována. Nyní pracuje automaticky. Poskytuje spolehlivou a kontinuální řadu přesných měření hned několika veličin. Sběr meteorologických dat využívají žáci i učitelé školy v rámci mezinárodního projektu Globe.

Novinkou je zobrazování údajů o počasí ze Základní školy Kpt. Jaroše na monitoru na Karlově náměstí. Ve výkladní skříni Národního domu se mohou kolemjdoucí od prosince podívat na teplotu a tlak vzduchu, množství srážek, směr a rychlost větru.

Ochlazení, které přišlo po Vánocích a trvá dosud, se příští týden zmírní. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorolo­gického ústavu by se od dneška mělo trvale oteplovat. Pozvolné zvyšování teplot začne už o víkendu a bude pokračovat do příští soboty. Od neděle by se nejvyšší denní teploty měly přibližovat nule. Naopak v noci bude klesat rtuť teploměrů na nejnižších minus deset stupňů Celsia s postupným zvyšováním po celý příští týden až na minus sedm.