Už v lednu se konal zápis do školky Na Kopcích, kde se chystají v září otevřít další novou třídu. Ale ani to nestačí, aby byli uspokojeni všichni zájemci.
„Rodiče přihlásili 57 dětí, přitom jsme jich mohli vzít jen 32. Do teď jsme měli jen jednu třídu s výjimkou pro 28 dětí. Od září budeme mít dvě třídy a každá bude mít výjimku na šestadvacet dětí,“ sdělila ředitelka školky Andrea Byrtusová.

Po dvacítce míst chybí ve školkách na Kpt. Jaroše, Benešově a také Okružní. Souhrnem je v třebíčských školkách nedostatek 145 míst.

Ve školce U Obůrky letos nepřijmou třiatřicet přihlášených dětí. „Loni jsme nemohli přijmout dokonce čtyřicítku dětí, které se sem hlásily,“ přiblížila dlouhodobě tíživou situaci ředitelka tamní školky Věra Kotíková. Podle ní kdysi v minulosti pomáhalo, že ve městě fungovaly podnikové školky.

Pro začátek bude jen pro dvacítku dětí

První soukromou školku v Třebíči chce otevřít občanské sdružení Pro rodinu Třebíč. Potvrdil to spolumajitel firmy Vesas Bohumil Bobek: „Ano, chceme v Třebíči zřídit školku. Viděli jsme podnikové školky v Praze, které se nám zalíbily. Řekli jsme si, že je to něco, co bychom mohli v Třebíči podnítit.“
Podle jeho vyjádření by školka měla být v novostavbě v Třebíči a čekají ji četné úpravy a povolení, včetně hygienického. Bobek nechtěl zatím blíže místo specifikovat.

Prozradil jen, že pro začátek počítají s kapacitou pro 20 dětí.

Zmíněné občanské sdružení Pro rodinu Třebíč prý bude usilovat i o podporu kraje. Nakolik bude školka odlišná od běžných, spolumajitel firmy Vesas načrtnul: „Není to o tom, že do školky rodič dítě pouze odloží, ale o tom, že musí se školkou spolupracovat.“

Jak neblahou situaci s nedostatkem míst ve školkách hodlají řešit třebíčští radní, objasnil místostarosta Pavel Pacal: „V žádostech o změnu v územním plánu je i žádost třebíčské firmy Vesas. Chtějí rekonstruovat jednu budovu na školku pro školní rok 2012/2013. Město otevírá od září další třídu školky Na Kopcích. A budeme hledat další alternativy, jak tuto situaci vyřešit. Město bude podporovat, aby mohly vznikat další školky. Jako vznikla ta Na Kopcích.“ Zdůraznil, že mezi 145 žádostmi o místo ve školce jde ve velké míře především o děti dvouleté.

Vlastní prázdné prostory nemají

Tomu nasvědčují i slova ředitelky Jany Hýžové z MŠ Duha v ulici Kpt. Jaroše: „Většina neuspokojených přihlášek jsou děti mladší tří let, které by nastoupily do školky příští rok. Také si myslím, že převis je velký kvůli zhruba stovce odkladů školní docházky.“

Zajímala se, zda by nešlo zřídit detašované pracoviště školky v sousední základní škole ZŠ Kpt. Jaroše. „Bohužel tam ale narážíme na hygienické normy kvůli sociálnímu zařízení,“ líčila.

Nad možností rozšířit prostory se zamýšlela i ředitelka Renata Špačková z Mateřské školky Čtyřlístek v Kubišově ulici, kde mají letos převis jedenácti přihlášek.

„Myslím si, že ta třída navíc by se tu na sídlišti Horka – Domky využila. Ale jsou k tomu potřeba prostory. V sousedství je nevyužitá kotelna. Jenže to je asi pro město moc nákladné,“ zmínila Špačková.

Do třebíčských školek vozili rodiče děti i z okolních integrovaných obcí.

„Naše děti by měly jezdit do pobočky školky v Palackého ulici. Protože je míst málo, vozí rodiče z Budíkovic svoje děti až do Čechtína nebo do Trnavy. Zkrátka tam, kde jim je vezmou. Přitom Třebíč slibovala, že není problém to zajistit,“ zlobila se předsedkyně budíkovického osadního výboru Andrea Peštálová.

Kolik míst chybí?

MŠ Bartuškova 2
MŠ Benešo va 20
MŠ Cyrilometodějská 5
MŠ Demlova 3
MŠ Družstevní (speciální) 0
MŠ Gorazdova (Kaštánek) 0
MŠ Kpt. Jaroše (Duha) 20
MŠ Kubišova 11
MŠ Na Kopcích 25
MŠ Obránců míru 6
MŠ Okružní 20
MŠ U Obůrky 33

CELKEM 145