„S návrhem na umístění babyboxu v naší nemocnici nás v loňském roce oslovilo Občanské sdružení Babybox pro odložené děti Statim,“ sdělil technický náměstek třebíčské nemocnice František Kalina.

„Ve spolupráci se zástupci sdružení jsme vyhledali vhodné místo, aby bylo přístupné a zaručovalo anonymitu,“ vysvětlil náměstek.

Za ideální variantu byla zvolena zadní část vstupní brány, která naposledy sloužila jako občerstvení. Je přístupná ze silničního průtahu a od hlavního vchodu. Zbývá udělat několik drobných stavebních úprav, tak, aby byly dodrženy hygienické normy, a schránku nainstalovat.

Smlouva je na světě

„Už jsme s občanským sdružením podepsali smlouvu. V ní se nemocnice zavázala, že se bude o babybox starat a bude jej provozovat,“ uzavřel Kalina.
Elektronické zařízení, které je nedílnou součástí schránky, bude přímo napojeno na dětské oddělení nemocnice. Ostatně nemocnice bude platit i provozní náklady s ní spojené, jako je osvětlení a vyhřívání.

Předání v březnu

„Slavnostně babybox předáme 19. března a pak začneme shánět peníze,“ řekl předseda představenstva občanského sdružení a zároveň ředitel nadačního fondu Ludvík Hess.

„Zatím bylo do našich boxů odloženo celkem osmadvacet dětí, z toho polovina v Praze, druhá připadá na zbytek republiky,“ vysvětlil Hess.
„Důvodů, proč rodič odloží své dítě, může být bezpočet. Od tíživé finanční i životní situace až po různé psychózy, či jiné zdravotní potíže. Když jsme předávali babybox v Ústí nad Orlicí, říkal jsem si, že tady někdo těžko odloží dítě. A stalo se. Žena odrodila přímo vedle něj a mokré dítě od plodové vody i s placentou odložila do boxu,“ zmínil jeden případ za všechny Hess.

Jeden babybox příjde na zhruba čtvrt milionu korun. „Nejdražší je v současné době hlavně doprava,“ dodal Ludvík Hess.