Radnice obměnu zeleně obhajuje. „Několik jeřábů tam již zcela chybělo a zbylé stromy nebyly v optimálním zdravotním stavu. Navíc některé se nacházely na přípojkách inženýrských sítí k rodinným domům, a bránily tak jejich nutné obnově," vysvětlila mluvčí města Irini Martakidisová. Největší stromořadí, které začne už od pondělí mizet, stojí v ulici Spojenců v Borovině. „Více než polovina javorů na tom byla zdravotně nedobře," řekl vedoucí třebíčského odboru životního prostředí Pavel Vosátka.

Více než třicet javorů tam v nejbližších dnech nahradí čtyřiadvacet třešní jedoských. Kromě javorů odstraní zahradníci i současný keřový podrost. „Byli bychom rádi, kdybychom vše stihli za tři dny. Částečně přitom omezíme dopravu a parkování, budou to ale pouze chvilkové záležitosti," přislíbil správce městské zeleně v Třebíči Petr Urbánek.

Nové aleje v Dreuschuchově ulici a v ulici Spojenců mají lidé ocenit hlavně na jaře. Zatímco květy již založeného stromořadí by měly alej obarvit dorůžova, v Borovině se budou bělat. „Atraktivní u třešně jedoské je rovněž podzimní žlutooranžové zbarvení listí," podotkla Irini Martakidisová. Na práce v ulici Spojenců naváže obnova zeleně v Sadech na Polance. Od tamního hokejbalového hřiště zmizí všech deset vzrostlých jasanů. Stavbaři tam podle Martakidisové už minulosti poškodili kořeny, a stromy tak ztratily na vitalitě. „Několik nejhorších už muselo být z bezpečnostních důvodů pokáceno dříve. Další jasany jsou navíc napadány houbovou chorobou, která jim způsobuje prosychání korun," upozornila mluvčí města.

Ani ošetření a prořezávka větví z minulých let prý stromům příliš neprospěla. Jedinou možností je tak i podle odboru životního prostředí kácení. „Výsadba tam byla a je až příliš hustá. Proto deset jasanů nahradíme šesti buky s rozestupem deseti až dvanácti metrů. Některé jasany měly spon pouhé tři metry, což je na takové stromy málo," popsal správce městské zeleně Petr Urbánek.

Nová výsadba na Polance má korespondovat s již uskutečněnou na protější straně stezky. Podle Petra Urbánka by mělo být vše hotové nejpozději do vánočních svátků. „Nejspíš začneme 10. prosince a věřím, že to všechno stihneme. Výhodou je, že tam nikoho nebudeme omezovat. Doprava totiž v těch místech prakticky neexistuje," připomněl.