„Lidé se na nás obracejí. Já sám jsem toto téma otevíral již několikrát," pronesl třebíčský radní a veterinář Pavel Heřman.

On sám v těchto dnech studuje vyhlášky ostatních měst, kde zákaz funguje. „Chci navázat kontakt s těmito městy a ptát se na jejich zkušenosti," dodal Heřman.

Vyhlášku o regulaci pyrotechniky mají od loňského prosince v Rudíkově. Lidé si tam přáli, aby skončilo střílení rachejtlí již ve dnech před koncem roku. „S ohledem na to, že tím trpí zvířata a malé děti z toho mají obavu, tak jsme vyhlášku schválili," vysvětlil starosta Rudíkova Zdeněk Souček.

Rudíkovští nechali pouze krátkou výjimku kolem silvestrovské půlnoci. Od třiadvacáté hodiny do půl jedné po půlnoci. „Na Silvestra ještě v účinnosti nebyla, protože 19. prosince jsme ji teprve po schválení vyvěsili na úřední desku a účinnosti může nabýt až po patnácti dnech. Ale upozorňovali jsme občany, že vyhláška je schválená, a situace byla podstatně lepší. Ozvalo se pár ran až někdy kolem desáté hodiny večer. Vypadá to, že si to lidé vzali k srdci," popsal Souček.

Vymahatelnost

Aby mělo vyhlášku smysl vůbec vydat, musí být funkční. „Vydat vyhlášku a nezvládat její plnění je k ničemu. Když jednou vydáme vyhlášku, tak se zavazujeme k tomu, že budeme vymáhat její plnění. A je otázka, zda je to vůbec vymahatelné," poznamenal Pavel Heřman.

Pro zkušenosti mohou Třebíčští jít například do nedalekého Nového Města na Žďársku, kde vyhláškou pokrývají vymezenou část města. „Zavedli jsme vyhlášku, která reguluje užívání zábavní pyrotechniky a pořádání ohňostrojů v památkové zóně a její bezprostřední blízkosti," sdělil starosta Michal Šmarda.

Zatímco v průběhu roku s dodržováním vyhlášky problémy v Novém Městě nemají, na přelomu roku nastávají problémy. A starosta přiznal, že vymáhat ji v tomto období je obtížné. I letos s tím byly problémy.

„Jsou extrémní případy, jako je silvestr, kdy se dodržování vyhlášky nedaří úplně vymáhat. To odpaluje rachejtle skoro každý. V těchto případech je dodržování vyhlášky velmi obtížné zajistit. Letos jsme s tím problémy měli. Musíme zlepšit hlavně osvětu, aby lidé věděli o vyhlášce i co jim za nedodržování hrozí, a začít i důsledněji dodržování vymáhat," popsal Šmarda.

Výjimky na Silvestra

Další města již ve vyhlášce na regulaci v období příchodu Nového roku rovnou rezignovala. Například v Hodoníně mají ve vyhlášce výjimku na 31. prosince a 1. ledna.

„Takže to, co chceme, aby se zmírnilo, ono bujaré oslavování příchodu Nového roku, de facto všechny vyhlášky vypouštějí. Myslím, že potřeba by byla i výchovná kampaň začínající už u dětí ve škole," doplnil třebíčský radní Pavel Heřman.