Proč se sportoviště nepodařilo prosadit, se zamýšlel místostarosta obce Emil Krejska: „Od samého počátku tam byl rozpor v názoru starostky a dalších pěti zastupitelů.“


Podle něj ještě ve čtvrtek 15. dubna existoval písemný souhlas většiny zastupitelů obce a ředitele ZŠ s realizací přestavby stávajícího prosívkového hřiště v jižní části u budovy školy na hřiště s umělým povrchem.


„Proto jsem u projektanta na poslední chvíli zadal projekt, který byl přes víkend dopracován. Během pondělí se mi podařilo zázrakem vyřídit jednodušší stavební povolení na OÚ Budišov, jako základ pro podání žádosti o dotaci na MMR,“ vysvětlil Krejska na webových stránkách obce. Výstavba umělého hřiště na stávající ploše prosívkového hřiště by podle něj vyšla levněji než zhotovení hřiště na místě navrhovaném starostkou a učiteli.


Učitelé jej chtějí jinde


Právě pedagogická rada ZŠ s plány na hřiště s umělým povrchem v těsném sousedství učeben nesouhlasila, přestože v témže prostoru již hřiště, byť jen s prosívkou, funguje.


Po jednání pedagogické rady jeden z pěti zastupitelů vzal svůj souhlas s realizací dané akce zpět. Podle místostarosty tak nebyl souhlas většiny zastupitelů, a věc skončila. „Rudíkov se takto připravil o možnou 60tiprocentní dotaci,“ tvrdil rudíkovský místostarosta.


Místostarosta Deníku sdělil obavy, že učitelé nebyli informováni o všech možnostech.


K situaci se vyjádřila starostka Rudíkova Jana Nožičková: „Na pracovní poradě zastupitelů jsem informovala o možnosti připravit investiční akci z dotačního titulu MMR ve výši 60% – hřiště s umělým povrchem. Reakce byla taková, že pro letošek připravíme pouze podklady a případně projekt. Bohužel na poslední chvíli zorganizoval místostarosta akci takovým způsobem, který byl pro mne nepřijatelný.“


K tomu navíc dodala: „Řešit přípravu nákladné investiční akce místo domluvy sháněním souhlasných podpisů zastupitelů - to je podle mne nešťastné a zbytečné. Rozhodování patřilo na veřejné zasedání zastupitelstva obce.“ Přesto i starostka je toho názoru, že hřiště s umělým povrchem je v obci potřeba.


V rozpočtu nebylo


„S takovou akcí na letošní rok nebylo v rozpočtu počítáno. Předchozí nákladné akce (zateplení a modernizace školy) a plánované letošní akce (chystaná rekonstrukce kanalizace, oprava sociálního zařízení v mateřské školce a vybudování dvou dětských hřišť) rozpočet tak akorát zatíží. Víceúčelové hřiště bude zřejmě otázkou pro další zastupitelstvo,“ naznačila.


Hřiště s umělým povrchem je potřebné i podle ředitele základní školy. Mezi názory místních Deník zaznamenal mimo jiné i mínění jednoho z místních obyvatel, jenž si nepřál zveřejnit jméno: „Jsou tu v obci mnohem důležitější věci zapotřebí než je hřiště.“