„Počet poruch v těchto dnech samozřejmě narůstá. Každý den musíme řešit nějakou havárii způsobenou mrazem. V pátek jsme vyjížděli ke třem případům a v sobotu ke dvěma,“ informoval ředitel třebíčské divize společnosti Vodárenská Jaroslav Hedbávný.

Najít místo havárie je podle jeho slov také obtížné. „Jsou místa, kde je potrubí promrzlé desítky metrů a tam prakticky oprava není ani možná. A ani náhradní zdroj v podobě cisteren není možné přistavit,“ dodal Hedbávný.

Nejnáročnější období je však teprve čeká. Teprve jak se začne oteplovat, se většina poruch ukáže.

Zavřený o víkendu musel být také bazén v třebíčské Laguně. „K havárii na vodovodní řadu došlo v sobotu o půl osmé ráno. Opravou jsme strávili více než patnáct hodin, abychom v neděli ráno mohli otevřít. Což se povedlo,“ informoval správce areálu Laguna Jiří Březina.

Potíže se zamrzlou půdou mají všichni, kteří se jí v těchto dnech musí prokopávat.„Kopání hrobů je v tomto počasí hodně obtížné. Půda je promrzlá šedesát až sedmdesát centimetrů hluboko. V pátek jsem kopal hrob až do půlnoci,“ popsal těžký úděl hrobníků v mrazivých dnech majitel pohřební služby Milan Binder.

Spolu s výstrahou na velmi silné mrazy, která skončila včera dopoledne, by se však mělo začít také oteplovat. „Již v úterý by se nejvyšší denní teploty měly na Třebíčsku pohybovat mezi -5 až -2 °C a ve středu se vrátit k nule,“ informoval meteorolog z brněnské pobočky ČHMÚ Petr Münster.

Od středy nás však také čeká další nepříjemná zimní kombinace sněžení a vítr, který bude v nárazech dosahovat síly 15 až 20 m/s. S jejich příchodem meteorologové varují před tvorbou sněhových jazyků a ve vyšších polohách i závějí.