Podle vyjádření všech oslovených porodnic v kraji se nemocniční personál snaží vyjít maminkám vždy maximálně vstříc.

„Samozřejmě nabízíme porod v přítomnosti otce nebo rodinných příslušníků, “ řekla mluvčí Nemocnice Jihlava Veronika Novotná. Tuto možnost mají maminky ve všech porodnicích v kraji, v té jihlavské může u porodu asistovat takzvaná dula, což je speciálně vyškolená žena, která rodičce poskytuje psychickou a fyzickou podporu během porodu.

Přítomnost blízké osoby na porodním sále je ve všech porodnicích na Vysočině zpoplatněna. Nejmenší částku za tuto službu požadují v porodnici v Novém Městě na Moravě: „Za přítomnost otce u porodu se hradí jednorázově 200 korun. Jeho přítomnost není podmíněna absolvováním zvláštních předporodních kurzů,“ vyjádřil se k poplatku Roman Kratochvíl, mluvčí novoměstské nemocnice.

S kurzem bývá cena výhodnější

V havlíčkobrodské porodnici stojí přítomnost blízké osoby u porodu 1 000 korun, pokud tato osoba absolvuje předporodní kurz, pak zaplatí poloviční částku, tedy rovných 500 korun.

I na Vysočině se však najdou rodiče, kteří si nevyberou ani jednu z porodnic, ale rozhodnou se rodit v domácím prostředí. „Víme o jednom případu porodu doma. Bylo to letos na jaře v Jihlavě. Jednalo se o druhorodičku,“ vzpomíná mluvčí Veronika Novotná.

Za celý loňský rok se v jihlavské, havlíčkobrodské, novoměstské, třebíčské a pelhřimovské porodnici narodilo více než 5 tisíc dětí. Co se týče pohlaví, převažují chlapci.

Nejméně porodů, celkem 636, uvádí statistiky pelhřimovské porodnice, nejvíce dětí přišlo na svět v porodnici v Havlíčkově Brodě. „V roce 2010 se v naší porodnici uskutečnilo celkem 1 431 porodů a narodilo se 1 471 dětí, tedy 40 párů dvojčat,“ uvedla mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo.
V době hospitalizace na porodnickém oddělení si maminky mohou pro sebe a své miminko zvolit buď klasický nemocniční pokoj, nebo pokoj nadstandardní.

Na takzvaném nadstandardu má každá maminka své soukromí, vlastní sociální zařízení, neomezené návštěvy a tento pokoj může obývat neomezeně s jakýmkoliv rodinným příslušníkem, nejčastěji to bývá s otcem dítěte. Ceny za takový pokoj se různí. Nejméně si za něj maminky zaplatí na porodnickém oddělení pelhřimovské nemocnice, a to 300 korun za den. Nejhlouběji do kapsy musí sáhnout pacientky v Nemocnici Jihlava. Zde za pobyt na nadstandardním pokoji zaplatí rovných 550 korun.

Objednání k porodu není nutné

Výjimkou je porodnice v Třebíči. Zde nadstandardní pokoje v současné době nenabízí: „Termín nadstandardní pokoj v současné době v třebíčské porodnici nepoužíváme. Pokoje, které byly v minulosti takto označovány, používají nyní všechny maminky. Teprve po otevření nového pavilonu budou na porodnici opět zavedeny nadstandardní pokoje. Jejich cena však prozatím není vykalkulována,“ řekla Blanka Holoubková, vedoucí oddělení účetnictví.

Porodnice v kraji vychází svým pacientkám maximálně vstříc i co se týče termínů porodů. Například ta jihlavská a novoměstská umožňuje takzvaný programovaný porod, což je porod objednaný na konkrétní datum. Podle mluvčího Romana Kratochvíla je tato varianta možná po domluvě s lékařem.

Ani v jedné z vysočinských porodnic není nutné se k porodu předem objednávat na konkrétní termín. „Rozložení maminek očekávajících miminko a jeho porod je v kraji Vysočina víceméně rovnoměrné, takže ani v jedné z porodnic není dopředu potřeba nějaká registrace,“ shrnula za celý kraj mluvčí jihlavské porodnice Novotná. Ženy tak nemusí řešit problém jako třeba rodičky v Praze, kde jsou kapacity porodnic vyčerpané a k porodu se musí každá z nich předem na stanovený termín objednat.