V uplynulém roce nastoupilo do škol 6600 žáků. V důsledku demografického vývoje bude pokles trvat až do roku 2017, kdy se dá předpokládat navýšení. Studie, jejíž zpracování včera schválili krajští radní, má odpovědět na otázky dopadů demografického vývoje na střední školy zřizované krajem. „Kraj tuto situaci předvídal a již několik let ji zohledňuje při posuzování oborových změn ve školách a v pravidlech pro přijímací řízení na střední školy,“ uvedla radní Marie Kružíková.


V pravidlech pro přijímací řízení v roce 2011 se kraj vrací k doporučení školám konat přijímací zkoušky. „Vedle tradiční klasifikace ze základních škol, která je však na různých školách nejednotná a neporovnatelná, doporučujeme jako dalšího kritéria využívat výsledků přijímací zkoušky,“ uvedla Kružíková.


Na Vysočině by se stejně jako v minulých letech neměly navyšovat počty tříd prvních ročníků na gymnáziích a středních odborných školách. „Zafixován zůstává rovněž maximální počet žáků v populárních učebních oborech kuchař, číšník, cukrář, kadeřnice, mechanik opravář motorových vozidel nebo kosmetička. Naopak omezování příležitostí pro další vzdělávání se netýká studia při zaměstnání,“ uvedla Kružíková.


Hejtmanství zřizuje 47 z více než 60 středních škol v kraji. „Od této zatím minimální regulace si slibujeme udržování určité rovnováhy mezi učebními a studijními obory,“ dodala Kružíková. Další opatření v řízení nabídky středního školství na Vysočině je možné očekávat letos na podzim.

JAROSLAV BUČEK (ČTK)