Bíle zbarvené sněhule se mu prý podařilo spatřit u Štěměch, a to dvakrát na jednom místě, což je zcela výjimečné.


Poprvé se na konci prosince objevilo u vesnice hejno asi 45 jedinců, podruhé se tamtéž vyskytly nedávno dva páry. „Je to pták řídkých tundrových lesů až bezlesé krajiny. Proto i u nás posedávají sněhule zásadně na zemi. Člověk je vidí na zasněžených pláních nebo podél cest, které vedou přes pole,“ vysvětlil zoolog Křivan chování tohoto u nás velice vzácného severského druhu.


Na území okresu Třebíč přiletěli ze Skandinávie a severního Ruska také draví ptáci. Václav Křivan pozoroval hned dva druhy.


Jeden se jmenuje moták pilich, druhý káně rousná. Oba prý spatřil na polích mezi Okříškami a Krahulovem. V předchozích letech je prý také zahlédl na pláních u Moravských Budějovic.


Kromě opravdových exotů mohou lidé některé severské ptáky vidět i za oknem na krmítku. Tímto druhem je pěnkava jikavec. „Letos jsem jich obrovská hejna. Je to masivní invaze,“ sdělil zoolog Václav Křivan.


Jikavec patří spolu s brkoslavem severním k takzvaným invazionelním druhům. V Česku zimují každou sezónu, jednou za několik let však přiletí v obrovském množství.


Tyto výkyvy jsou závislé na počasí a tudíž na množství potravy v jejich domovině. Výskyt severských ptáků na Třebíčsku potvrdil i Josef Skryja, pedagog na gymnáziu. Dříve se věnoval aktivně ornitologii. „Jednou za několik let dochází k invazi brkoslavů severních,“ sdělil poznatek ze svých vlastních pozorování učitel přírodopisu Skryja.