„Líbilo by se mi, kdyby vedle drahé Jednoty, která navíc nemá otevřeno v neděli odpoledne, byla možnost nakoupit si v marketu, jako je třeba Penny a podobně. Nemuselo by to být nic monstrózního, prostě něco jako mají v Náměšti nebo v Budějovicích. Pro větší nákupy s dcerou zajíždím do Budějovic, takhle bych to měla doma,“ konstatovala místní důchodkyně paní Bronislava.

Ve čtyřtisícových Jaroměřicích je několik obchůdků, jedna větší prodejna už zmíněné Jednoty Moravské Budějovice a vietnamská večerka. Ale jak vidno, market městského střihu s delší otevírací dobou by se tu uživil, Jaroměřice jsou přirozeným centrem pro desítku vesnic v okolí.

Navíc leží na frekventované trase, spojnici Třebíče s Moravskými Budějovicemi a Znojmem.

Podle informací Deníku se začíná hovořit o pozemcích na konci Jaroměřic vedle hřbitova. „Minimálně rok už jdou zprávy, že má jistá firma zájem o výkup parcel v těch místech. Jedná se o ornou půdu, kterou vlastní soukromníci, nepatří městu. Vím o tom. V územním plánu je lokalita zařazená v kolonce služby, níže ke Štěpánovickému potoku pak pro výstavbu rodinných domků, dva už tam stojí. Je to v Jaroměřicích jasně nejvhodnější plocha pro takový záměr,“ sdělil jaroměřický starosta Jaroslav Soukup. Oficiálně zatím žádná firma na radnici nebyla.

„Pokud se některý obchodní řetězec rozhodne u nás zakotvit, přivítáme to. A rádi budeme spolupracovat i kvůli tomu, že market by byl blízko hřbitova a obřadní síně. U nich je kapacitně nedostačující parkoviště, lidé by tak mohli případně využívat parkovací plochy obchodu,“ doplnil Soukup.

Deníku se podařilo zjistit, že se o Jaroměřice zajímá řetězec Penny. Jeho mluvčí David Kolář ale odmítl cokoli upřesnit.

„Máme každoročně vytipovaných tak třicet čtyřicet míst v republice v různém stádiu rozpracovanosti. Dokud nemáme v ruce potřebná razítka a není jasné, že se kopne do země a kdy, informace neposkytujeme,“ reagoval stručně.