Vozidlům brání v cestě kus velké traverzy, s níž nepohnou ani dva silní chlapi. V pátek dopoledne se během patnácti minut pokusilo z jedné nebo druhé strany projet osm aut. Rozčarovaní řidiči ale místo opouštěli s nepořízenou.


„Důvod je prostý, ten můstek je vyloženě nebezpečný, protože nikdo nedokáže odhadnout jeho technický stav a kolik ještě snese. Má povrch z různě uhnilých trámů, zábradlí není v pořádku. Dohodli jsme se s městysem Vladislav, že jej napevno uzavře,“ informoval mluvčí třebíčské policie René Novotný.


Pověstnou poslední kapkou, která rozhodla o uzavření můstku, byla nehoda z minulého pondělí. Řidič dostal na dřevěném povrchu smyk, prorazil zábradlí a hrozilo, že skončí v řece.


Značky nejsou zeď, lidé je nerespektují


Starosta Vladislavi Květoslav Havlíček po nehodě sjednal nasazení těžké techniky v místním zemědělském družstvu a vjezd opatřil kusem železa. „Tady by nějaké značky nepomohly, stejně jako nepomohly v minulosti. Značka není zeď. Ty, co tam byly dřív, prostě zmizely. Nebudeme čekat, až se někomu něco doopravdy stane,“ upozornil starosta Havlíček.


Most nikomu nepatří a jeho nosnost je jen těžko zhodnotitelná. Podle Havlíčka si jej za první republiky postavili sedláci, kteří potřebovali zajíždět k Pazderníkům do mlýna nebo na pilu.


„Sice to jsou Pazderníkovy pozemky, ale bavil jsem se s ním tento týden a řekl mi, že s mostem nemá nic společného,“ podotkl starosta Havlíček. Městys už kontaktoval odborníka z Brna, aby řekl, zda most spravit nebo postavit nový. Odborník se přiklonil k variantě druhé, nové přemostění stejného typu by stálo okolo 2,5 milionu korun. Na to městys nemá, tím spíše, když nejsou vyřešené majetkové vztahy.