Před necelými třemi lety vznikla Městská policie Moravské Budějovice především proto, že ona jedině může ze zákona nakládat s citlivými osobními údaji při administrování dopravních přestupků z radarů.

Nyní se ozývají hlasy, které poukazují na fakt, že strážníci stojí radniční kasu víc než tři miliony ročně, přičemž je ve městě ještě služebna státní policie. A pokuty za naměřenou rychlou jízdu radnice vymáhá jen obtížně, dvě třetiny řidičů ji nezaplatí.

„Městská policie už tu byla, ale v 90. letech ji město zrušilo, protože se ukázalo, že není až tak potřeba. Nyní je důležité si znovu říci, proč vlastně strážníky máme, jakým jsou přínosem pro lidi, zda jen neulehčují práci státním policistům. Nově pojmenovat, proč konkrétně jsou užiteční a zda v tak velkém počtu,“ naznačil opoziční zastupitel Jaroslav Doležal (ODS).

V Budějovicích jsou největším problémem drobné pouliční nepřístojnosti – vytloukání výkladů, krádeže, šarvátky návštěvníků restaurací, problematické skupinky nepřizpůsobivých obyvatel, které se shlukují a obtěžují okolí.

Nejen radary

„Ale městská policie tu od samého počátku přece nebyla jen kvůli radarům. Ano, při administraci je důležitá, ale krom toho se zaměřila na pochůzky. Aby bylo vidět uniformované muže ve městě, aby si někteří vykukové rozmysleli dělat lumpárny. A tuhle roli si plní dobře. Navíc mobilním silničním radarem měří jen čtyři dny v měsíci,“ upozornila vedoucí odboru organizačního tamní radnice Vladimíra Pešková.

Nyní je ve městě sedm strážníků, kteří se střídají ve směnách. Kdyby jich bylo méně, nemohli by podle Peškové sloužit každý víkend, protože by se neprostřídali. „Podle zákoníku práce nemůžou mít dva víkendy za sebou. To by ale ztratilo smysl, aby tu vůbec byli. Ti, co dělají ve městě nepořádek, by si řekli – aha, tenhle víkend mají měšťáci volno a my si můžeme dělat neplechu. Systém směn a obchůzek, který je teď nastavený, funguje dobře,“ sdělila Pešková. A dodala, že si už Budějovičtí zvykli, že se na městské policisty mohou obracet v nouzi.

Vedoucí oddělení republikové policie v Budějovicích Milan Chvátal spolupráci se strážníky pouze chválí. „Náš obvod čítá třicet čtyři vesnic včetně budějovických místních částí. Na to je tabulkových dvacet policistů, šestnáct jich bývá ve službě. Strážníci jsou ve městě rozhodně potřební,“ konstatoval Chvátal.