Během podzimu však její prostory ovládnou řemeslníci, kulturní zařízení provizorně funguje v tamních Zámeckých konírnách. Radnice totiž chystá rekonstrukci nejvyššího podlaží a střechy. „Nový bude střešní plášť, upraví se konstrukce krovu, položí nová krytina. Úpravy doznají kanceláře, rozvody ústředního topení a podobně,“ uvedl František Bláha z oddělení investičních a dotačních programů budějovické radnice. Tato 1. etapa rekonstrukce budovy proběhne do konce letošního roku a stát bude 23,6 milionu korun, z toho je 15 milionů dotací z ministerstva financí.


Budějovičtí podruhé žádají o peníze na opravy ostatních vnitřních prostor Besedy. Jde o částku pohybující se okolo 30 milionů korun z Regionálního operačního programu. Poprvé neuspěli, a tak se v současnosti chystají ještě důsledněji.


Mimo jiné si hodně slibují od dotazníkového šetření, které probíhá v celém Moravskobudějovickém mikroregionu. Lidé stručně řečeno mají vyjádřit názor na to, jaké vyžití od Besedy očekávají. Výsledky pak budou přiloženy k žádosti o peníze.


„Termín jejího podání je do 17. října,“ upřesnila úřednice budějovického městského úřadu Petra Formanová, jež pracuje v majetkovém a regionálně - dotačním oddělení a věcí se zabývá.