Přečtěte si také: Dopis klienta jinošovského ústavu

Jméno je více než příznačné, neboť na sedmdesát klientů pobývalo dříve na zámečku v Jinošově do doby, kdy došlo v objektu ke zřícení stropu a následným problémům s opravami. Klienti byli roztroušeni do různých ubytovacích kapacit na Třebíčsku.

Prekérní situace přiměla kraj jednat. Pro tyto dospělé osoby s mentálním a kombinovaným postižením postaví nové chráněné bydlení.

„Rozhodně to bude lepší, když budou moci klienti žít v přirozeném prostředí, než kdyby byli uzavření a odtržení od společnosti, jako tomu bývalo dosud,“ tvrdila ředitelka Domova bez zámku Alena Brožková.

Nové bydlení bude totiž situováno mezi běžné rodinné domy hned na několika místech – v Náměšti, Třebíči, Hrotovicích, Jaroměřicích, Vladislavi a ve Velké Bíteši.

Sídlo managementu je zatím v pronajatých prostorách v Náměšti, nové se začne budovat letos na místě bývalé náměšťské radnice.

Stavět se začne nejdříve v srpnu

Kdy a kam se přestěhuje první část klientů jinošovského ústavu, objasnil pracovník odboru sociálních věcí vysočinského krajského úřadu Jiří Bína: „Klienti by se mohli přestěhovat do dvou domků v Náměšti nad Oslavou a do dvou domků ve Velké Bíteši už na podzim roku 2012 nebo v lednu 2013, v závislosti na průběhu stavby a vybavování domků. V tomto období bude také zprovozněn nový denní stacionář v Náměšti nad Oslavou a kavárna, provozovaná v rámci pracovní terapie.“

Začátek výstavby je plánován na srpen nebo září letošního roku. Podle Bíny zatím výběrové řízení na dodavatele staveb neproběhlo. Ze strany krajského úřadu bylo již vše připraveno, ale v rámci administrace Evropského projektu probíhá kontrola zadávací dokumentace na MPSV ČR.

Zatím jsou tedy klienti rozeseti na několika místech Třebíčska. Podle ředitelky Domova bez zámku Aleny Brožkové bude začlenění postižených do běžné společnosti pro klienty přímo blahodárné. „Klienti už teď se těší na nové bydlení a mnozí i na to, že budou užiteční a budou se moci zapojit do práce,“ mínila.

Na práci se chystali v motivačním kurzu

Řada klientů najde uplatnění v budově nového sídla v Náměšti, kde vznikne i kavárna. Tam budou obsluhovat zákazníky, stejně jako v nově budované kavárně na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou.

Teď se jinošovští klienti připravují na život v nových podmínkách. Proto už od loňského roku kupříkladu z Náměště dojížděli ve všední dny do borovinského stacionáře Barevný svět, kde získávali zkušenosti s prací ve cvičné kuchyni. V prosinci a lednu někteří absolvovali také motivační kurz.
„V kurzu se klienti učili věcem souvisejícím se zaměstnáním. Součástí jsou i některá psychologická cvičení. Ta jim napomohou například sebepoznání nebo to, jak má člověk relaxovat po práci. Je to pro ně vlastně začátek nové životní etapy,“ objasnila ředitelka stacionáře Barevného světa Alena Hostašová.

A učili se i tomu, jak se chovat k zákazníkům různých typů povah, jak reagovat na různé situace, ale také jak třídit odpad.
Od února se klienti v Barevném světě věnují praktické přípravě, aby si zvykli na práci v terénu. Zkouší se svými asistenty, jak budou obsluhovat zákazníky či pracovat na zahradě.