Ozimý ječmen je v řadě podniků již pod střechou, ne však v očekávaném množství. „Již jsme sklidili veškerý ječmen z osmdesáti hektarů. Vlivem jarního sucha a květnového mrazu jsme však deset procent pod dlouhodobým průměrem úrody," řekl předseda Zemědělského družstva v Kožichovicích Jaromír Krátký.

Podobná situace je v západní části okresu. Například v Opatově je výnos srovnatelný s předešlými roky. „Máme hotovo na 176 hektarech ozimého ječmene. Výnos se pohybuje kolem 4,7 tuny z hektaru, což u nás odpovídá průměru až mírnému nadprůměru," zhodnotil situaci agronom opatovského družstva Oldřich Novák.

Zralost pšenice ještě není optimální ani v nejjižnějších oblastech. Pro zdárnou sklizeň je potřebný nižší obsah vody v zrnech. „Vlhkost pšenice se pohybuje kolem devatenácti procent, potřebných čtrnáct očekávám až v průběhu příštího týdne. Uspíšit tento proces mohou třicetistupňová vedra, kterých bychom se podle předpovědi mohli dočkat," prozradil Vladimír Jurka, agronom Zemědělského družstva Třebelovice.

Do nejranější pšenice vyjeli v pondělí u Rudíkova. „Úroda by měla být podle prvních odhadů v normě. Na později zasetá pole budeme moci vyjet během několika týdnů, spíše dnů," uvedl jednatel Zepasu Rudíkov Pavel Kratochvíl.

Čas na řepku

Kombajny by se již brzy mohly přesouvat na pole s dalšími plodinami. „Rádi bychom co nejdříve vyjeli do jarního ječmene, poté nás čeká řepka. Pracujeme na velké ploše a převýšení od Přeckova přes Hroznatín a k Batouchovicím je značné. Proto se nejprve zaměříme na nižší nadmořské výšky. K Batouchovicím se dostaneme nejdříve o víkendu," řekl Kratochvíl.

Řepky u Opatova po pondělním mlácení značně ubylo. „V pondělí jsme do ní vjeli poprvé a zvládli jsme jedenáct hektarů. Další pole nás čekají v nejbližších dnech," uvedl agronom Novák. Plány agronomů může změnit počasí. „Zemědělství je často nevyzpytatelné. Pozlobit nás mohou i menší přeháňky," řekl Kratochvíl.

KAMIL ČERNÝ