„Jsou schopné okousat celý stromek, že zůstanou jen stvoly. Bez listů není asimilace ani úroda," upozornil místopředseda třebíčské organizace Českého zahrádkářského svazu Miroslav Muška.

Proti agresivnímu a rychle se množícímu hmyzu existuje podle něj několik opatření. Mezi postřiky se už prý objevují i stoprocentně biologické. „Brambory se po aplikaci dají sbírat bez obav už druhý den," podotkl.

Vlastními silami s mandelinkou každoročně bojuje Jaroslav Kučera z Okříšek. Při okopávání svých dvaceti krátkých brázd jich posbíral hned několik. „To můžete chodit pořád a vždycky na nějakou narazíte. Nejhorší je, když už jsou dvě na sobě a páří se. Pak se vylíhnou larvy a je zle," připomněl.

Brambory pěstuje jen pro spotřebu své rodiny. „Mladí už na to nejsou, raději si je koupí, a já toho v jednasedmdesáti letech moc nezmůžu. Už toho nepěstuji tolik, jako když mi bylo padesát," vzpomínal Jaroslav Kučera.

Na zahrádce vysadil dvě odrůdy brambor a jejich bujný růst si zatím pochvaluje. Miroslav Muška si na podobně úspěšný rok, jako je ten letošní, nevzpomíná. „Běžně mívám na konci května dvacet až třicet deka brambor na jednom stromku, v pondělí jsem měl půl kila," pochlubil se.

„Jsou to sice rané brambory pěstované pod netkanou textilií, ale je to důkaz, že letos se jim daří a úroda by mohla být velmi dobrá. Lze to očekávat i na polích," poznamenal.

Jarní počasí bramborám vyhovovalo. „Bylo dlouho chladno, ale ne příliš velké, a vláha přišla přesně v době, kdy ji brambory potřebovaly. To teplo, které v těchto dnech panuje, by jim mělo ještě pomoct," předeslal Muška.