Poplašné tlačítko mohou úředníci stisknout v případě, že se cítí ohroženi. Což nemusí být jen v případě fyzického útoku, ale i při slovním napadání. „Nebo i v případě, že se na chodbě pohybuje někdo vulgární a agresivní. Záleží na vyhodnocení situace konkrétním úředníkem,“ doplnila Šerková.

V případě stisknutí tísňového tlačítka se spustí na služebně strážníků alarm. Dozorčí služba ihned vidí, ve které budově a místnosti je pomoc městské policie potřeba. A na základě toho vyšle na místo hlídku strážníků. V loňském roce takto vyráželi na pomoc šestkrát. „Agresivních osob přibývá, ale použití tísňových tlačítek zůstává srovnatelné s předešlými léty,“ informovala mluvčí strážníků.

V Třebíči se uskutečnilo slavnostní otevření nového azylového domu ve Vltavínské ulici.
VIDEO: Charita otevřela azyl pro ženy a rodiče v nouzi

Kromě pomoci skrze poplašná tlačítka pomáhají strážníci úředníkům také dalšími způsoby. Například projektem: Oběť? Já ne. V rámci něj se při pěti setkáních účastnili nejen diskuze s odborníky, ale také kurzů sebeobrany s třebíčským trenérem aikida René Novotným. „Nejde o to pachatele zneškodnit, ale ubránit se. Nejlepší obranou však stále zůstává útěk. Zbavit se klienta, dostat se do bezpečí, aby nedošlo k fyzickému kontaktu a následně přivolat pomoc. V projektu šlo i o posílení jejich sebedůvěry. Aby si sami byli jistější, jak se k agresivnímu klientovi chovat,“ dodala Šerková.

Na konci kurzu, kterého se zúčastnilo osmnáct žen a jeden muž, dostali úředníci slzné spreje a naučili se s nimi zacházet. Ty však nelze používat v místnostech, a tak jejich hlavní pomocí při zvládání agresivních občanů zůstává poplašné tlačítko, tísňová linka nebo pomoc některého z kolegů.

Nově opravená silnice z Třebíče směrem k Jaderné elektrárně Dukovany.
Další uzavírky. Řidiči neprojedou borovinským kopcem, ani do Valče