Pracovníci technických služeb vysypali na připravené místo na náměstí 480 kilogramů netříděného odpadu z moravskobudějovických popelnic. Místostarosta města Jan Kocáb společně se zaměstnanci odboru životního prostředí odpad během celého dopoledne třídili. Na jejich činnost dohlíželi jak náhodní kolemjdoucí, tak i žáci místních škol. „Přestože již nastoupily chladnější dny, byli jsme rádi, že se žáci našich základních škol i děti mateřské školy ve městě akce zúčastnili, neboť i pro ně byla určena," sdělila vedoucí odboru kanceláře starosty a školství Kamila Havlíčková.

Vytřídili 180 kilogramů odpadu

Po skončení akce pracovníci technických služeb odpad zvážili. Podle jednatele technických služeb Františka Kuchty se podařilo vytřídit 180 kg odpadu, který by správně neměl končit v popelnicích, ale v kontejnerech pro tříděný odpad.

Jak už napovídá název, správné třídění může částečně zabránit plánovanému zdražování. „Připravovaný návrh zvyšuje ceny za ukládání směsného komunálního odpadu na skládkách. I proto je důležité, aby se obyvatelé města aktivně zapojili do třídění odpadu a v popelnicích na směsný komunální odpad skutečně končil jen ten, který již nelze vytřídit," uvedl jeden z důvodů, proč by měli lidé odpad třídit, místostarosta Kocáb. „Cena za odvoz odpadu na skládku bude sice vyšší, ale pokud lidé budou správně třídit, tak ho vyvezeme méně a nebudeme muset výrazně zvedat poplatek za odvoz komunálního odpadu," dodal.

Pro přihlížející byly nachystané barevné tašky na odpad a informační letáky.

DAVID ŠIBOR