„Dali jsme do městského zpravodaje zmínku o potížích s narkomany v městském parčíku za poliklinikou. Že se tam válejí injekční stříkačky a tak. Hoši, kteří tam chodí požívat alkohol, si to s námi potom přišli ručně vyřídit na služebnu. Nelíbilo se jim, jak o nich píšeme. Bohužel měli popito, odvezli jsme je rovnou na záchytku do Jihlavy,“ vylíčil svůj zážitek z nedávné doby vedoucí tamní městské policie Petr Dohnal.


Parčík u polikliniky je letitý problém. V malém městě, jako jsou Budějovice, parta mladých „zlobičů“ posedávajících po lavičkách září do daleka a dráždí kolemjdoucí. Čas od času se daří tento místní fenomén policistům i terénním pracovníkům utlumit, zatím se vždy ovšem objevil znovu.


„Je to dost otravné chodit kolem bandy mladých uřvaných opilců. Slyšela jsem od neteře, která má malé dítě, že v areálu letního kina bývají poházené jehly, stříkačky a jiné svinstvo,“ zmínila místní obyvatelka Marta.


Co na to říká vedoucí třebíčského protidrogového K-centra Noe Ivo Vítek? „Nemyslím si, že je to v Budějovicích horší, než v jiných obcích a městech na Třebíčsku. Drogová promořenost je zde, řekl bych, průměrná, rozhodně ne vyšší, než jinde,“ komentoval situaci.


Jak dále uvedl, terénní pracovnice jezdí do Budějovic zhruba jednou týdně měnit jehly. „Podle mých informací tam nitrožilně užívá ilegální drogy přibližně deset lidí. Snažíme se je vést k takovému chování, aby použité stříkačky netrousili kolem sebe. Vím, že před pár měsíci tam skvotoval jeden drogově závislý muž, který kolem sebe dělal nepořádek. To už je snad ale vyřešené,“ doplnil.