Miroslav Skalický pořádá na svém mlýně kulturní akce téměř od revoluce. Naprostá většina probíhá bez problémů, ty vyvstávají výhradně v souvislosti s teknem. „Lidem v okolí vycházím vstříc tím, že těchto akcí bude méně a méně až do ztracena. Letos jsou naplánované tři tekno party, v minulých letech jich bylo podstatně více. Ale i ty tři asi budou pro okolí neřešitelným problémem, takže se spory ještě nějakou dobu potáhnou," odhadoval majitel mlýna.

Ten ale problémové party nepořádá, to dělají lidé, kteří si od něj pronajmou mlýn a okolní prostranství. To je podle místních problém. „Skutečného pořadatele kolikrát není ani možné zastihnout. To tam přijdete a řeknete, ať hudbu ztlumí, oni to sice udělají, ale pak odejdete a za patnáct minut je vše při starém. Ocitáme se v začarovaném kruhu, ze kterého je jen velmi obtížné se vymotat," konstatoval Jan Kocáb, předseda Moravskobudějovického mikroregionu, ke kterému se lidé často obrací se stížnostmi. „My jim můžeme říct maximálně to, že pan Skalický přislíbil, že počet tekno party omezí a postará se o snížení hlučnosti, víc dělat nemůžeme," dodal Kocáb.

Pouze jedna pokuta

Se stížnostmi na hluk však nepomůže ani policie. „Při překračování hlukových norem nemáme žádné možnosti. Hodnotu decibelů musí změřit hygiena, a teprve pokud zjistí, že byla překročena norma 35 decibelů, můžeme zasáhnout my," řekla policejní mluvčí Dana Čírtková s tím, že v minulém roce hygiena hodnotu hluku měřila v Meziříčku jednou a vše bylo v limitu. „Policie a hygiena u nás byly za posledních patnáct let mnohokrát, pokutu jsme dostali jedinkrát před lety," podotkl Skalický. O tom, že se situace zlepšuje, je přesvědčena i policejní mluvčí: „Lidé se na nás loni obraceli v menší míře než v předchozích letech. S majitelem jsme opakovaně jednali a nastolili jsme jistá pravidla, takže letos výrazné excesy neočekávám," dodala Čírtková.

Chtějí se vyspat

Podle obyvatelů je však hluk linoucí se z beden nízkofrekvenční, dunivý a dá se při něm jen velmi špatně spát. Miroslav Skalický však vidí problém jinde: „Největší problém není hluk. Starostům a lidem z okolí vadí lidé, kteří jsou jiní než oni. S tím prostě nejsou schopni se smířit," tvrdí majitel mlýna a signatář Charty 77. To však místní zásadně odmítají. „Je úplně jedno, o jaký styl hudby jde, nám jde jenom o to, aby se tu v noci dalo spát," řekl Miroslav Pátek, starosta Meziříčka.

Miroslav Skalický na svém mlýně pojmenovaném „Park kultůry a voddechu pro nepřizpůsobivé" kromě koncertů tekna (podžánr techna, velmi rychlá hudba, základ tvoří pravidelné údery bubnu) pořádá koncerty undergroundové hudby, divadelní představení nebo poetické festivaly. „Nic z toho nikomu v okolí nevadí. Je vidět, že to jde, ale je třeba chtít a být ohleduplný k ostatním," shrnul Kocáb.

Symbiózu mezi občany a návštěvníky festivalů se naopak podařilo vytvořit pořadatelům Folkových prázdnin a Zámostí, kde podobné starosti jako v Meziříčku nemají. „Za předchozích sedmnáct ročníků jsme nikdy žádné problémy neměli. Je to všechno věcí domluvy. S lidmi, co žijí poblíž louky, se snažíme komunikovat, dáváme jim třeba lístky zadarmo. Ty, co žijí v židovské čtvrti, zase chceme zapojit do Zámostí v modrém. Případným problémům se snažíme vyhnout lidskou cestou a zatím se nám to daří," prozradil recept Dan Janík, jeden z organizátorů Zámostí.

TADEÁŠ MAHEL