Z větších firem v regionu zasáhly problémy zatím relativně mírně firmu Mann+Hummel v Nové Vsi.
„Práci zatím máme, firma běží, jde to. Doufejme, že ta krize nás tady nijak výrazněji nezasáhne,“ svěřuje se dělník vracející se z noční směny.
I přesto, že se firma zcela nevyhnula krácení zákaznických objednávek, neplánuje vedení propouštění kmenových zaměstnanců.


„Za stávající situace přistoupilo vedení společnosti k některým preventivním opatřením,“ sdělila mluvčí společnosti Mann+Hummel Eva Hladká. „Se souhlasem odborů bylo dohodnuto, že nebudou obnovovány pracovní smlouvy ve výrobě uzavřené na dobu určitou, a to prozatím do konce roku 2008,“ vysvětluje. Opatření se ale týká jen několika desítek z celkových více než 760 zaměstnanců.


Firma hledá další nástroje ke zvládnutí situace, například se jedná o možnosti zkrácení pracovních úvazků nebo o zavedení kont pracovní doby. „Případné prohloubení krize nám pomůže překonat zaměření kromě prvovýroby také na produkci náhradních dílů,“ vysvětluje Hladká.


Podle mluvčí byla dokonce v listopadu za oboustranného souhlasu vedení společnosti a odborů podepsána nová kolektivní smlouva s platností od ledna. Ta mimo jiné garantuje nárůst mezd v průměru o šest procent. Příkladem vstřícného přístupu k pracovníkům je prý také rozdávání vánoční kaprů.


Koncern Mann+Hummel má v Česku pobočky v Nové Vsi a v Brně. Dohromady zaměstnávají 800 lidí. Závod v Nové Vsi produkuje kapalinové a vzduchové filtry pro automobilový a strojírenský průmysl a filtrační vložky pro nezávislý trh s náhradními díly vlastní značky. Kapalinových filtrů se v Nové Vsi vyrobí ročně přibližně 20 milionů.


Citelněji propouštějí jiné firmy na Vysočině. Podle Kateřiny Šimonové z tiskového oddělení společnosti Bosch Diesel byla firma nucena propustit v letošním roce šest set lidí. O opatření bylo ovšem rozhodnuto ještě před vypuknutím ekonomické krize. Jiné je to ve velkomeziříckém podniku Draka Kabely. Ten byl nucen aktuálně rozvázat pracovní poměr s 58 zaměstnanci. Podle manažerky Zity Vymětalíkové nelze další výhled předvídat, protože situace se vyvíjí denně.