Ta proběhne 25. a 26. května v Pasáži v Třebíči. Na ní by se měly sejít jak politické špičky, tak i odborníci v energetice.

„Třebíčsko se chce přihlásit na úrovni celé republiky k tomu, že je energetickým regionem. A informovat, že je připraveno na rozšíření jaderné elektrárny Dukovany,“ objasnil hlavní cíle pořádání konference Libor Fejta z pořadatelského týmu. I proto je podtitulem této akce věta: Nové jaderné bloky jako základ energetické koncepce státu a oživení českého průmyslu.

Jaderná elektrárna v Dukovanech funguje už na pětadvacet let. Za tu dobu nemálo poznamenala život v obcích okolního dvacetikilometrového pásma. Tyto obce se sdružily do Energoregionu 2020, který se k chystané konferenci rovněž hlásí.

Bez elektrárny by došlo k vylidnění

Jeho předsedkyní je třebíčská místostarostka Marie Černá, věnující se problematice i z pozice bývalé krajské radní.

„Dělali jsme analýzy, co by nastalo, pokud by skončil provoz v Jaderné elektrárně Dukovany. Tento region by se opravdu stal novým Ostravskem devadesátých let. Ztráta těchto pracovních míst by znamenala úplný útlum tohoto regionu. Přitom už teď tu máme desetiprocentní míru nezaměstnanosti,“ poznamenala Černá. Podle ní by v případě ukončení provozu elektrárny došlo k velkému vylidnění Třebíče.

„Máme zájem na tom, aby jaderná elektrárna v Dukovanech nejen pokračovala v provozu, ale také se dále rozvíjela,“ vyjádřil místostarosta Pavel Pacal podporu města hlavní myšlence konference.

Nad květnovou konferencí Energetické Třebíčsko 2011 převzali záštitu senátor Vítězslav Jonáš a starosta Pavel Heřman. Pozvánky jsou rozesílány nejen energetickým společnostem a politikům, ale i známým odborníkům.