Poslouží dalších padesát let


„Je to největší počin od druhé světové války,“ zhodnotil zásadní krok Jaroslav Martínek, ředitel Muzea Vysočiny Třebíč. „Nové prostory budou podle propočtu sloužit s velkou kapacitou odhadem na dalších 50 let. Rozhodně umožní lepší péči o rozrůstající se sbírkový fond,“ doplnil.


Muzeum Vysočiny Třebíč sídlí už po desítky let v prostorách valdštejnského zámku. Pro rozsáhlý sbírkový fond jsou však historické prostory stísněné. Jako řešení přišel kraj Vysočina s přestavbou bývalého učiliště stavebních řemesel v Kosmákově ulici.


Do zrekonstruovaných prostor se během následujících měsíců přestěhují statisíce předmětů. Kdy se tak stane, závisí na tom, jak rychle si budova „sedne“. Jako hlavní parametr se totiž sleduje vlhkost a ta se u čerstvé novostavby musí teprve ustálit. Ze zámku přesídlí do Kosmákovy ulice i muzejní knihovna se svými více než 30 tisíci svazky. Uskladnění tam najde také přes dva miliony kusů archeologických nálezů, které byly vytěženy při stavbě Dalešické přehrady. Dosud čekají na zpracování.


Příprava na stěhování trvala rok. „Z 90 procent to máme už zabalené. Nejnáročnější asi byly sochy,“ řekla Lucie Pálková, která má v muzeu na starosti kromě soch také obrazy – malbu, kresbu i grafiku. „Obrazy se balily do nekyselého papíru, pak do vlnité lepenky. Všechny předměty dostaly čárový kód,“ popsala Pálková. „Jsou zde věci, které dlouhé roky nebyly k vidění a jsou ohromně zajímavé,“ vyjádřila se Lucie Pálková.


Řízené klima


„Přestavba začala v květnu letošního roku. Investorem byl kraj a zaplatil více než 42 milionů korun,“ sdělila mluvčí kraje Vysočina Eva Neuwirthová. Kromě kapacitních skladovacích prostor s posuvným regálovým systémem a výsuvným systémem k uskladnění obrazů bude v nové budově mimo jiné také konferenční místnost a studovna. Přestěhují se tam konzervátorské a restaurátorské dílny. Samozřejmostí bude řízení vnitřního mikroklimatu. A oproti stávajícím prostorám v zámku bude novinkou výtah.


Muzejnictví v Třebíči má za sebou přes sto let historie. „Sbírka začala vznikat v roce 1895 v souvislosti s přípravou regionální prezentace na Českoslovanské národopisné výstavě v Praze. Takto vzniklo hodně muzeí našeho typu v republice,“ popsal počátky ředitel Muzea Vysočiny Třebíč Jaroslav Martínek.


„Myšlenka, která vedla k včerejšímu otevření nové budovy, začala vznikat po roce 2003, kdy zřizovatelskou funkci muzea převzal kraj Vysočina,“ řekl Martínek.