Město už letos v aukci vybíralo dodavatele elektřiny. V červnu zprostředkovalo stejný způsob výběru dodavatele energií i pro domácnosti.
„Inspirovali jsme se městem Trutnov, kde toto proběhlo. Očekáváme poměrně zajímavou úsporu," řekl k chystané aukci na telekomunikační služby místostarosta Pavel Pacal. Podle jeho odhadu by dosažená sleva mohla představovat polovinu i 60 procent dosavadních nákladů. Město oslovilo všechny tři mobilní operátory. Aukce se měla uskutečnit do konce roku. Radnici sice stávající smlouva vyprší až v květnu příštího roku, ale některé městské organizace by se k nové dvouleté smlouvě mohly připojit už od ledna.

Před půldruhým rokem uzavřelo město na telekomunikační služby s O2 rámcovou smlouvu, k níž se postupně připojují i jeho příspěvkové organizace. Za telefony na radnici teď město platí do 20 tisíc korun měsíčně, jeho organizace vydají za volání dohromady dalších 60 tisíc korun. „Chceme to všechno sjednotit a dostat pod jednu smlouvu, která bude soutěžena," podotkl Pacal.

Při nákupu energií se elektronická aukce městu vyplácí. Centrální nákup elektrické energie pro městský úřad a jím zřizované organizace ušetří radnici příští rok v porovnání s letoškem čtvrtinu nákladů. S daní z přidané hodnoty to představuje úsporu téměř dva miliony korun.