„Mám obrovskou radost, že se nám podařilo z evropských fondů vybojovat částku peněz, která je nejspíš skutečně tou nejvyšší, kterou v tomto programovém období můžeme do města dostat,“ neskrýval nadšení starosta Ivo Uher. Ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda podepsal příslib, který Třebíči přiděluje dotaci na obnovu sídliště ve čtvrti Domky. Akce se nazývá Integrovaný plán rozvoje města.


Opraví se bytové domy i ulice


U bytových domů se budou zateplovat obvodové zdi a střechy, vyměňovat okna a také předělávat výtahy. Na veřejných prostranstvích radnice opraví chodníky, vozovky a parkoviště. Počítá například i s dětskými hřišti, kójemi pro kontejnery a zelení. Sídliště Horka-Domky tedy bude první v Třebíči, kde se kromě ulic opraví ve velkém také panelové a zděné domy.


Ze 107 milionů korun dotace Evropské unie připadne asi 60 na uliční plochy. Za zbytek se opraví domy. Dalších asi 10 milionů přidá radnice jako spolupodíl na veřejná prostranství.


Starosta Uher nastínil časový harmonogram: „Začneme se zabývat plánováním akcí a výzev pro předkládání projektů. Velmi důležitá bude součinnost města, které bude zvelebovat veřejná prostranství, a jednotlivých společenství vlastníků bytových jednotek či družstva.“ Městský úřad prý v nejbližší době vybere manažera, který bude organizačně náročný projekt řídit.


Nejprve se opraví domy, pak ulice. Budovat se začne ještě letos, hotovo bude nejpozději do poloviny roku 2014.


„Máme zpracované projektové listy na 26 staveb. Podrobnosti budeme projednávat na nejbližší schůzce řídícího výboru. Počítáme, že letos zahájíme šest akcí,“ řekl Zdeněk Veškrna, předseda Stavebního bytového družstva Třebíč.