„Stalo se to v neděli o půl třetí odpoledne,“ upřesnil Radek Busta, bítovanský soukromý zemědělec, chovající na své farmě prasata a přes stovku kusů hovězího dobytka. „Proud vypadl v celé vsi i zdejších pěti zemědělských firmách. Pracovníci E-ON, kteří sem přijeli, obnovili proud ve vsi asi po hodině.


Nás zemědělce napojili na dvě centrály až kolem půl sedmé hodiny večer. Večer a ráno jsme podojili. Prasata jsme museli nakrmit přes noc,“ vylíčil svoji bezesnou neděli Busta. Trable zažili i sousední drobnější zemědělci. „Dobytek byl od třetí hodiny do rána bez vody, dával jsem mu vodu až ráno. Myslím, že déle by to ten dobytek už bez vody nevydržel. Slíbili, že to opraví co nejdříve a napojí nás. Zatím jsme napojeni na centrálu. Uvidíme,“ komentoval situaci včera dopoledne Václav Kříž, majitel další zemědělské firmy.


„E-ON se zachoval moc dobře. Zemědělské firmy připojili na centrálu a práci dodělávali ještě pozdě večer za deště. Musím říci, že klobouk dolů před nimi,“ pochvaloval si Milan Petrů, ze zemědělské farmy se sedmdesátkou kusů hovězího dobytka. S výpadkem proudu se potýkaly i další dvě zemědělské firmy – Agro Jevišovice a firma pana Maříka.


Nad možnými důvody, proč se obří kovový sloup zřítil na zem, se zamýšlel Václav Kříž: „Co já si pamatuji, tak v těch místech bývala kdysi bažina. Domnívám se, že ty základy transformátoru nemohly stát na pevném podloží. A pak, tolik sněhu co letos, to už tu dlouho nebylo.“


I podle Radka Busty stál transformátor v dolíku, kde se stahuje voda z okolí. „Transformátor nestál přímo u potoka, ale několik desítek metrů od něj. Z koryta potoka se k němu voda nevylila. Ta voda k němu natekla z kopce,“ tvrdil Busta.


Náprava přišla vcelku rychle


Podle informací Deníku byly do energetické sítě bítovanské zemědělské firmy napojeny ještě včera po 13. hodině. „Dnes došlo k náhradnímu napojení zemědělských firem na obec Bítovánky. Řešíme novou trafostanici. Ta už bude stát na jiném pozemku. Ještě dnes budeme mít jednání s jeho majitelem,“ nastínil ve včerejším odpoledni rychlý spád věcí Vladimír Vácha, tiskový mluvčí firmy E-ON.


Při každoroční velké vodě mají zemědělci v Bítovánkách paradoxně četné zkušenosti se zatopením okolních pozemků z rozvodněného potoka.


„Chtěli bychom tam ubourat betonovou zídku, o kterou se tam voda zarážela. Kdysi tam bývalo otevřené koryto, pak se tam dala skruž a prostor pro průtok vody se zúžil,“ vysvětlil situaci Oldřich Čech, starosta Želetavy, již jsou Bítovánky integrovanou obcí. „Letos chceme udělat nová opatření a koryto potoka otevřít, aby voda mohla odtékat a nezaplavovala by okolí,“ uvedl starosta.