„Vláda dnes dopoledne provokativně schválila zrušení vratky na daň z paliva pro zemědělce. Proto předpokládám, že protesty našich zemědělců budou ještě gradovat," okomentoval neutěšenou situaci ředitel Okresní agrární komory Třebíč Karel Coufal.

Právě třebíčská komora protesty v regionu zorganizovala. Do protestu se zapojilo na čtyřicet zemědělských podniků. Od Kožichovic k Třebíči vyjížděly včera v devět hodin ráno čtyři traktory. Deník se vydal v závěsu za nimi. Tachometr ukazoval dvacet kilometrů v hodině. Po projetí dvou křižovatek ve městě se šňůra vozidel za traktory rozrůstala. Na semaforech v srdci města na Komenského náměstí se před nás dostávaly další zemědělské stroje, také v protisměru jsme potkali kolonu traktorů.

Do Třebíče totiž vyjeli na protest nejen zemědělci z Kožichovic a Krahulova, ale i například z Koutů, Čechtína, Starče, Opatova a Šebkovic.

Na výjezdu z Třebíče směrem ke Krahulovu už před vozidlem Deníku jelo šest traktorů. V zatáčkách je předjíždět naráz bylo možno stěží. Před Červenou Hospodou se za námi už linula šňůra tří desítek motorových vozidel. Cestou jsme potkali čtyři policejní hlídky.

Pár netrpělivých odvážlivců se našlo, za Červenou Hospodou na rovince to „rozpálili", kolonu s traktoristy předjížděli „šmahem". Většina řidičů za námi ale pokyvovala s pochopením hlavami a spořádaně popojížděla. V Krahulově zemědělci odbočili, aby se vydali směrem k železničnímu přejezdu a zpět přes Třebíč do Kožichovic.

Stejně jako v Třebíči, protestovali zemědělci pomalou projížďkou i v centru Moravských Budějovic a Náměště nad Oslavou.

„Myslím si, že to byla povedená akce. Účel to splnilo, přestože vláda na to ohled nebrala. Nicméně se budeme nyní snažit stupňovat naše tlaky na poslance, abychom je získali na svou stranu," řekl včera Deníku ředitel moravskobudějovické zemědělské společnosti ZEAS Vlastimil Štěpán.