„Jednou skupina se pohybuje v Třebíči, druhá v Moravských Budějovicích,“ sdělil ráno na začátku protestu Karel Coufal, předseda Okresní agrární komory.

V třebíčských ulicích mohli řidiči potkat od osmi do deseti hodin několik strojů. „Vyslali jsem dva traktory,“ řekl Jaromír Krátký, předseda zemědělského družstva v Kožichovicích. Menší i těžké soupravy traktorů s přívěsem jezdily hlavními třebíčskými ulicemi. Vidět byly nejen v centru města, ale také například ve frekventovaných ulicích 9. května, Míčova nebo Rafaelova. Na jízdu zemědělských strojů upozorňovala tu a tam drobná hromádka hlíny nebo hnoje, která z některého na nerovnostech vozovek upadla.

Traktory s přívěsy přibrzdily dnes dopravu také v Moravských Budějovicích. Hlavní tah městem je dlouhodobě přetížen auty, přítomnost traktorů byla znát. Kličkovat a předjíždět musely hlavně kamiony, kterých se přes Budějovice valí opravdu značný počet. Vede tudy mezinárodní trasa E59 ze Znojma do Jihlavy, takzvaná císařská silnice mezi Vídní a Prahou.

Za pomalu jedoucími traktory se vytvářely kolony. K zácpám či zastavení dopravy ale nedocházelo. Zemědělci chtěli na problém mléka viditelně upozornit, ne však za cenu blokády silnic. Zvolili jízdu traktorů jako ohleduplnější způsob vůči ostatním řidičům.

Někteří traktoristé si pověsili za okénka nebo na přívěs protestní hesla. V Moravských Budějovicích mohli řidiči vidět tento nápis: „Chov skotu je bohatství Vysočiny. Nedopusťme jeho likvidaci! Produkce mléka je základ českého zemědělství!“

Nad současnou situací se pozastavuje i Radovan Vašíček z Ptáčova. Pracuje jako administrátor zemědělského internetového portálu. „Ten stav je alarmující. Doufejme, že se to zlepší, jinak půjdou stavy skotu dolů,“ řekl.