VYBERTE SI REGION

Tradiční ochutnávka jablek a brambor má ukázat, které odrůdy jsou vhodné

Třebíč - Zimní měsíce jsou ideálním obdobím, kdy mohou zahrádkáři zhodnotit celoroční výsledky své práce. V Domě zahrádkářů v Třebíči se proto o uplynulém víkendu konal další ročník tradiční ochutnávky jablek a brambor.

18.1.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
7 fotografií
Degustace jablek a brambor.

Degustace jablek a brambor.Foto: Deník/ František Vondrák

„Vezměte si vzorek, rozlomte ho a přivoňte k dužnině," vysvětloval na úvod místopředseda třebíčských zahrádkářů Miroslav Muška. Vůně plodu je totiž první ze šesti kategorií, které ochutnávači hodnotí.

Poté musí degustátoři vybrat z tabulky, zda jim plod voní silně nepříjemně, silně příjemně či některý z mezistupňů a hodnotu zapíší do tabulky. Tak se pokračuje i u dalších šesti kritérií, kterými jsou charakteristika slupky, konzistence dužniny, šťavnatost dužniny, chuť podle kyselosti a sladkosti a chuť podle celkového dojmu.

„Degustace je i pro laika naprosto jednoduchou záležitostí. Máme zkušenosti, že i ten, kdo degustuje poprvé, ji velice rychle zvládne," řekl Muška.

Cílem degustace však není najít nejúspěšnějšího pěstitele. „Jde o zařazení odrůdy podle nadmořské výšky, aby zahrádkář, který je před volbou koupě stromků, věděl, že nemůže koupit například odrůdy Merkur nebo Shalimar, které jsou do našich výšek nevhodné," sdělil místopředseda.

Důležitou součástí je také zkoušení novinek. „Dostávají se k nám odrůdy z různých okolních států a nezodpovědně se prodávají. Nikdo o nich není schopen nic říct. Protože bez degustace, kde to ochutnává více lidí, se v tom dá obtížně orientovat. Pak to někdo koupí, čeká pět let na úrodu a poté zjistí, že pouze ztratil čas," varuje Muška.

Přestože letošní rok jablkům nepřál, na ochutnávce se sešlo přes čtyřicet vzorků. „Celkově mám po dnešní ochutnávce, že jablka jsou letos sladší a sušší. A odrůdy, které jsou vhodné pro náš region, tak dopadly naprosto dobře," těšilo Miroslava Mušku.

Zatímco zahrádkáři ochutnávali jablka, na plotně již bublaly brambory. „Tam je způsob hodnocení podobné. Hodnotíme čtyři kritéria konzistenci, strukturu, moučnatost a chybu v chuti. U konzistence jde o to, zda je brambora kyprá, středně nebo velmi pevná. V ústech pozná, zda je to brambora na salát či na kaši," vysvětlil Muška.

Autor: František Vondrák

18.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Horácká Slavia Třebíč.

Sobotka věří v brzký návrat Erata

Karel Říha, Ctidružice, 6. ledna 2017, 4150 g, 54 cm.
11

Podívejte se na miminka narozená v lednu v třebíčské porodnici

V Třebíčském kotlíku uvaří skvělou hudbu, ale i dobrou zábavu

Třebíč - Vystoupení čtyř kapel, promítání fotografií, výstavka, dobrá zábava, legrace i nějaké to příjemné překvapení. Na to všechno se mohou těšit návštěvníci Třebíčského kotlíku, který se v pátek od 18 hodin uskuteční ve velkém sále Národního domu.

Tvoříme své hrdiny, umělce, politiky i tyrany

Každý má svůj podíl na vzniku, průběhu i výsledku životních situací, říká psycholožka Helena Šalátová. Na svých kurzech a v nově otevřené poradně radí lidem, jak „UVIDĚT" svůj život jako výsledek vlastní formy pozitivní, nebo destruktivní kreativity. Tedy jak tímto procesem sami sebe, své vztahy, práci a zdraví - to znamená svou životní cestu - poškozovali, nebo otevírali. Také jim ukazuje, jak si lze i proměňováním chyb otevřít novou perspektivu mířící k většímu úspěchu a k většímu hmotnému i duchovnímu bohatství.

Jak být v práci 40 hodin týdně a nezbláznit se

Pracujete často deset hodin denně a přesto stále nestíháte? Pak si potřebujete lépe naplánovat pracovní den a využívat čas efektivněji. Za 40 hodin týdně byste měli pohodlně zvládnout náplň práce, pokud ji děláte správně. Jak na to, radí experti na efektivitu práce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies