VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tradiční ochutnávka jablek a brambor má ukázat, které odrůdy jsou vhodné

Třebíč - Zimní měsíce jsou ideálním obdobím, kdy mohou zahrádkáři zhodnotit celoroční výsledky své práce. V Domě zahrádkářů v Třebíči se proto o uplynulém víkendu konal další ročník tradiční ochutnávky jablek a brambor.

18.1.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
7 fotografií

Degustace jablek a brambor.Foto: Deník/ František Vondrák

„Vezměte si vzorek, rozlomte ho a přivoňte k dužnině," vysvětloval na úvod místopředseda třebíčských zahrádkářů Miroslav Muška. Vůně plodu je totiž první ze šesti kategorií, které ochutnávači hodnotí.

Poté musí degustátoři vybrat z tabulky, zda jim plod voní silně nepříjemně, silně příjemně či některý z mezistupňů a hodnotu zapíší do tabulky. Tak se pokračuje i u dalších šesti kritérií, kterými jsou charakteristika slupky, konzistence dužniny, šťavnatost dužniny, chuť podle kyselosti a sladkosti a chuť podle celkového dojmu.

„Degustace je i pro laika naprosto jednoduchou záležitostí. Máme zkušenosti, že i ten, kdo degustuje poprvé, ji velice rychle zvládne," řekl Muška.

Cílem degustace však není najít nejúspěšnějšího pěstitele. „Jde o zařazení odrůdy podle nadmořské výšky, aby zahrádkář, který je před volbou koupě stromků, věděl, že nemůže koupit například odrůdy Merkur nebo Shalimar, které jsou do našich výšek nevhodné," sdělil místopředseda.

Důležitou součástí je také zkoušení novinek. „Dostávají se k nám odrůdy z různých okolních států a nezodpovědně se prodávají. Nikdo o nich není schopen nic říct. Protože bez degustace, kde to ochutnává více lidí, se v tom dá obtížně orientovat. Pak to někdo koupí, čeká pět let na úrodu a poté zjistí, že pouze ztratil čas," varuje Muška.

Přestože letošní rok jablkům nepřál, na ochutnávce se sešlo přes čtyřicet vzorků. „Celkově mám po dnešní ochutnávce, že jablka jsou letos sladší a sušší. A odrůdy, které jsou vhodné pro náš region, tak dopadly naprosto dobře," těšilo Miroslava Mušku.

Zatímco zahrádkáři ochutnávali jablka, na plotně již bublaly brambory. „Tam je způsob hodnocení podobné. Hodnotíme čtyři kritéria konzistenci, strukturu, moučnatost a chybu v chuti. U konzistence jde o to, zda je brambora kyprá, středně nebo velmi pevná. V ústech pozná, zda je to brambora na salát či na kaši," vysvětlil Muška.

Autor: František Vondrák

18.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tradiční dětský karneval v Rokytnici nad Rokytnou.
7

OBRAZEM: Na karneval dorazili včelí medvídci

Lidé v Křižanově na konci loňského roku demonstrovali za obnovení zastávek rychlíků.

Budou opět v Křižanově zastavovat rychlíky?

Zmatení řezníci či pekaři. Nevědí, zda mají povinně dávat účtenky

Za týden touto dobou už to nebude možné – odejít z prodejny bez toho, aniž by prodavač vytiskl účtenku s unikátním kódem.

Ledy na řece Oslavě rozeženou bagry

Náměšť nad Oslavou - Hladiny řek na jihu Moravy jsou i přes déšť a tání sněhu nízko, vylití z břehů nehrozí. Situaci může zkomplikovat jen nahromaděný led. „V Náměšti nad Oslavou vodohospodáři kvůli ledovým bariérám nasadí těžkou techniku, řekl dnes ČTK mluvčí státního podniku Povodí Moravy Petr Chmelař.

Turisté vyjdou ze dvou míst. Cílem jsou kameny

Třebíč, Trnava - Lidé ze dvou směrů vyjdou na procházku, která bude jednou z prvních v letošním roce. Akci organizují kluby českých turistů v Třebíči a v Trnavě. Cílem je společné setkání mezi Trnavou a Hostákovem v lokalitě zvané Strážnice.

Některé sjezdovky v kraji kvůli dešti přerušily provoz

Vysočina - Jsou prázdniny, ale na Vysočině se včera kvůli dešti zastavily některé lyžařské vleky. A prázdno bylo i na sjezdovkách, které zůstaly v provozu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies