VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tradiční ochutnávka jablek a brambor má ukázat, které odrůdy jsou vhodné

Třebíč - Zimní měsíce jsou ideálním obdobím, kdy mohou zahrádkáři zhodnotit celoroční výsledky své práce. V Domě zahrádkářů v Třebíči se proto o uplynulém víkendu konal další ročník tradiční ochutnávky jablek a brambor.

18.1.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
7 fotografií

Degustace jablek a brambor.Foto: Deník/ František Vondrák

„Vezměte si vzorek, rozlomte ho a přivoňte k dužnině," vysvětloval na úvod místopředseda třebíčských zahrádkářů Miroslav Muška. Vůně plodu je totiž první ze šesti kategorií, které ochutnávači hodnotí.

Poté musí degustátoři vybrat z tabulky, zda jim plod voní silně nepříjemně, silně příjemně či některý z mezistupňů a hodnotu zapíší do tabulky. Tak se pokračuje i u dalších šesti kritérií, kterými jsou charakteristika slupky, konzistence dužniny, šťavnatost dužniny, chuť podle kyselosti a sladkosti a chuť podle celkového dojmu.

„Degustace je i pro laika naprosto jednoduchou záležitostí. Máme zkušenosti, že i ten, kdo degustuje poprvé, ji velice rychle zvládne," řekl Muška.

Cílem degustace však není najít nejúspěšnějšího pěstitele. „Jde o zařazení odrůdy podle nadmořské výšky, aby zahrádkář, který je před volbou koupě stromků, věděl, že nemůže koupit například odrůdy Merkur nebo Shalimar, které jsou do našich výšek nevhodné," sdělil místopředseda.

Důležitou součástí je také zkoušení novinek. „Dostávají se k nám odrůdy z různých okolních států a nezodpovědně se prodávají. Nikdo o nich není schopen nic říct. Protože bez degustace, kde to ochutnává více lidí, se v tom dá obtížně orientovat. Pak to někdo koupí, čeká pět let na úrodu a poté zjistí, že pouze ztratil čas," varuje Muška.

Přestože letošní rok jablkům nepřál, na ochutnávce se sešlo přes čtyřicet vzorků. „Celkově mám po dnešní ochutnávce, že jablka jsou letos sladší a sušší. A odrůdy, které jsou vhodné pro náš region, tak dopadly naprosto dobře," těšilo Miroslava Mušku.

Zatímco zahrádkáři ochutnávali jablka, na plotně již bublaly brambory. „Tam je způsob hodnocení podobné. Hodnotíme čtyři kritéria konzistenci, strukturu, moučnatost a chybu v chuti. U konzistence jde o to, zda je brambora kyprá, středně nebo velmi pevná. V ústech pozná, zda je to brambora na salát či na kaši," vysvětlil Muška.

Autor: František Vondrák

18.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Koncert dechového oddělení Základní umělecké školy v Třebíči
23

Žáci třebíčské umělecké školy koncertují. Poznáváte je?

Ilustrační foto

Nejstarší teplotní rekord byl překonán v Sedleci

V Dukovanech po týdnu skončila neplánovaná odstávka druhého bloku

Dukovany - V Jaderné elektrárně Dukovany ve čtvrtek skončila neplánovaná odstávka druhého reaktorového bloku. Stál od minulého čtvrtka kvůli opravě drobné netěsnosti armatury.

OBRAZEM: Most zvládáme, oznamuje kraj

Třebíč - Práce na Podklášterském mostě přes řeku Jihlavu v Třebíči pokračují. „Stavba probíhá dle schváleného časového harmonogramu a termín zprovoznění mostu na konci dubna je platný," oznámila Monika Brothánková z jihlavského hejtmanství.

Meziříčí sešněrují uzavírky, po D1 čekají i město a okolí

Vysočina - Následující „horké" měsíce ohledně dopravních komplikací čekají obyvatele Velkého Meziříčí a jeho nejbližšího okolí. K modernizaci dvou úseků dálnice D1 nad městem se v dalších týdnech přidá ještě přestavba mostu u pošty na páteřní krajské komunikaci II/602 protínající Meziříčí paralelně s dálnicí. Ta si od června vyžádá úplnou uzávěrku průtahu městem. Tím však výčet nadcházejících staveb nekončí.

OBRAZEM: Výstava Františka Mertla začíná ve čtvrtek

Třebíč Muzeum Vysočiny v Třebíči připravuje velkou výstavu uměleckých děl malíře Franty, vlastním jménem Františka Mertla. Výstava se uskuteční v zámecké konírně a představí díla ze sbírek českých soukromých sběratelů.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies