VYBERTE SI REGION

Tradiční ochutnávka jablek a brambor má ukázat, které odrůdy jsou vhodné

Třebíč - Zimní měsíce jsou ideálním obdobím, kdy mohou zahrádkáři zhodnotit celoroční výsledky své práce. V Domě zahrádkářů v Třebíči se proto o uplynulém víkendu konal další ročník tradiční ochutnávky jablek a brambor.

18.1.2016
SDÍLEJ:

Degustace jablek a brambor.Autor: Deník/ František Vondrák

„Vezměte si vzorek, rozlomte ho a přivoňte k dužnině," vysvětloval na úvod místopředseda třebíčských zahrádkářů Miroslav Muška. Vůně plodu je totiž první ze šesti kategorií, které ochutnávači hodnotí.

Poté musí degustátoři vybrat z tabulky, zda jim plod voní silně nepříjemně, silně příjemně či některý z mezistupňů a hodnotu zapíší do tabulky. Tak se pokračuje i u dalších šesti kritérií, kterými jsou charakteristika slupky, konzistence dužniny, šťavnatost dužniny, chuť podle kyselosti a sladkosti a chuť podle celkového dojmu.

„Degustace je i pro laika naprosto jednoduchou záležitostí. Máme zkušenosti, že i ten, kdo degustuje poprvé, ji velice rychle zvládne," řekl Muška.

Cílem degustace však není najít nejúspěšnějšího pěstitele. „Jde o zařazení odrůdy podle nadmořské výšky, aby zahrádkář, který je před volbou koupě stromků, věděl, že nemůže koupit například odrůdy Merkur nebo Shalimar, které jsou do našich výšek nevhodné," sdělil místopředseda.

Důležitou součástí je také zkoušení novinek. „Dostávají se k nám odrůdy z různých okolních států a nezodpovědně se prodávají. Nikdo o nich není schopen nic říct. Protože bez degustace, kde to ochutnává více lidí, se v tom dá obtížně orientovat. Pak to někdo koupí, čeká pět let na úrodu a poté zjistí, že pouze ztratil čas," varuje Muška.

Přestože letošní rok jablkům nepřál, na ochutnávce se sešlo přes čtyřicet vzorků. „Celkově mám po dnešní ochutnávce, že jablka jsou letos sladší a sušší. A odrůdy, které jsou vhodné pro náš region, tak dopadly naprosto dobře," těšilo Miroslava Mušku.

Zatímco zahrádkáři ochutnávali jablka, na plotně již bublaly brambory. „Tam je způsob hodnocení podobné. Hodnotíme čtyři kritéria konzistenci, strukturu, moučnatost a chybu v chuti. U konzistence jde o to, zda je brambora kyprá, středně nebo velmi pevná. V ústech pozná, zda je to brambora na salát či na kaši," vysvětlil Muška.

Autor: František Vondrák

18.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Hasiči teď mají co dělat s odchytem hadů. Ti ale lidi ohrožují zřídkakdy

Vysočina – Hasiče 
v posledních dnech zaměstnávají plazi. Jen v posledních dvou týdnech byli nuceni vyjet k odchytu hada čtyřikrát.

V první polovině roku vyšetřovali kriminalisté na Vysočině čtyři vraždy

Vysočina - Za šest měsíců letošního roku vyšetřovali kriminalisté na Vysočině čtyři vraždy nebo pokusy o vraždu. Všechny případy se podařilo objasnit. Počet loupežných přepadení vzrostl meziročně o devět na 18. Jejich objasněnost dosáhla téměř 67 procent.

Hřiště v Lesonicích má děravý povrch

Lesonice – Letní oslavy mají za sebou obyvatelé Lesonic. Jejich termín se odvíjí od dávné nevolnické rebélie, kterou si zde místní každoročně připomínají. „Velké oslavy se ale k té příležitosti konají jen jednou za deset let, jiné roky pak vždy něco menšího jako letos," vysvětlil starosta Zbyněk Nejezchleba.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.