VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tradiční ochutnávka jablek a brambor má ukázat, které odrůdy jsou vhodné

Třebíč - Zimní měsíce jsou ideálním obdobím, kdy mohou zahrádkáři zhodnotit celoroční výsledky své práce. V Domě zahrádkářů v Třebíči se proto o uplynulém víkendu konal další ročník tradiční ochutnávky jablek a brambor.

18.1.2016
SDÍLEJ:

Degustace jablek a brambor.Foto: Deník/ František Vondrák

„Vezměte si vzorek, rozlomte ho a přivoňte k dužnině," vysvětloval na úvod místopředseda třebíčských zahrádkářů Miroslav Muška. Vůně plodu je totiž první ze šesti kategorií, které ochutnávači hodnotí.

Poté musí degustátoři vybrat z tabulky, zda jim plod voní silně nepříjemně, silně příjemně či některý z mezistupňů a hodnotu zapíší do tabulky. Tak se pokračuje i u dalších šesti kritérií, kterými jsou charakteristika slupky, konzistence dužniny, šťavnatost dužniny, chuť podle kyselosti a sladkosti a chuť podle celkového dojmu.

„Degustace je i pro laika naprosto jednoduchou záležitostí. Máme zkušenosti, že i ten, kdo degustuje poprvé, ji velice rychle zvládne," řekl Muška.

Cílem degustace však není najít nejúspěšnějšího pěstitele. „Jde o zařazení odrůdy podle nadmořské výšky, aby zahrádkář, který je před volbou koupě stromků, věděl, že nemůže koupit například odrůdy Merkur nebo Shalimar, které jsou do našich výšek nevhodné," sdělil místopředseda.

Důležitou součástí je také zkoušení novinek. „Dostávají se k nám odrůdy z různých okolních států a nezodpovědně se prodávají. Nikdo o nich není schopen nic říct. Protože bez degustace, kde to ochutnává více lidí, se v tom dá obtížně orientovat. Pak to někdo koupí, čeká pět let na úrodu a poté zjistí, že pouze ztratil čas," varuje Muška.

Přestože letošní rok jablkům nepřál, na ochutnávce se sešlo přes čtyřicet vzorků. „Celkově mám po dnešní ochutnávce, že jablka jsou letos sladší a sušší. A odrůdy, které jsou vhodné pro náš region, tak dopadly naprosto dobře," těšilo Miroslava Mušku.

Zatímco zahrádkáři ochutnávali jablka, na plotně již bublaly brambory. „Tam je způsob hodnocení podobné. Hodnotíme čtyři kritéria konzistenci, strukturu, moučnatost a chybu v chuti. U konzistence jde o to, zda je brambora kyprá, středně nebo velmi pevná. V ústech pozná, zda je to brambora na salát či na kaši," vysvětlil Muška.

Autor: František Vondrák

18.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejové utkání Tipsport extraligy v ledním hokeji mezi HC Dynamo Pardubice (červenobílém) a HC Dukla Jihlava  (ve žlutém)) v pardudubické Tipsport areně.
23

Nováček zaspal úvod, obrana Dukly byla až příliš prostupná

Velký výtluk, do kterého řidiči bez varování padali koly svých aut, je opravený. Poblíž už jsou ale při jízdě cítit pravidelné vlnky v silnici. To podle všeho vyhnívající pařezy narušují podloží vozovky.
5

Silnici na hlavním tahu na Brno ničí pohřbené pařezy

OBRAZEM: Gymnazisté kreslí oběma rukama současně

Třebíč - Gymnazisté z Třebíče kreslili oběma rukama současně. Své práce spolu s další tvorbou z hodin výtvarné výchovy teď vystavují ve výstavní síni Předzámčí.

AUTOMIX.CZ

Filtry pevných částic pro nafťáky zlevňují. Alespoň u některých značek

Filtr pevných částic je jedním z největších strašáků u moderních dieselových ojetin. Mnoho řidičů má pocit, že když se jedná „pouze o věc ekologie“ mohou filtr bez obav vyndat, nicméně faktem je, že jeho přítomnost v autě má dost velké opodstatnění. Je tedy velmi dobrou zprávou, že se cena nových filtrů vyvíjí příznivým trendem.

Víkend nabízí zábavu pro děti i pro nejstarší z nás

Třebíč - Víkend se tentokrát ponese ve znamení tematických akcí, to ale neznamená, že nebude o zábavu postaráno. Pobavit se mohou nejmenší děti i ti nejstarší z nás.

Sprejeři si dají sraz, na zeď pod PBS v Třebíči přibudou nová graffiti

Třebíč – Bude to barevná a veselá akce. V sobotu se v Třebíči uskuteční desátý Graffiti Rock Jam. Místem konání je dlouhá betonová zeď, lemující První brněnskou strojírnu, dobře viditelná ze silnice i železniční tratě směr Brno.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení