Jeho dnešní podobu mu v 16. století vtiskli Žerotínové, kteří původní hrad upravili na pohodlné renesanční sídlo s arkádovým nádvořím.


Haugwitzové a po nich Beneš


O několik století později panství získávají Haugwitzové, kteří z Náměště vytvořili kulturní a společenské centrum s bohatou hudební tradicí. Krás náměšťského zámku si po druhé světové válce všiml i prezident Edvard Beneš a nechal si v roce 1947 zámek upravit jako své letní sídlo. Ne však na dlouho.


Sbírka tapiserií


K jedinečným exponátům, které stojí za to vidět, bezesporu patří sbírka tapiserií, která tvoří ucelenou řadu od první poloviny 16. do poloviny 19. století. Zastoupena jsou zde díla vlámských, belgických i francouzských mistrů.


Chloubou zámku je rozsáhlá knihovna s bohatou bibliotékou.


Každoročně doplňuje prohlídkovou trasu i tématická výstava. Letos je zaměřena na hygienu na zámku. „Z bohatého depozitáře jsme vybrali vše, co se na zámku ohledně hygieny používalo,“ prozradil kastelán Marek Buš.


Historická hygiena


K vidění jsou toaletní mísy, umyvadla, stolky a různé nádoby, které plnily svou základní hygienickou funkci do začátku minulého století, kdy zámek prošel v tomto ohledu celkovou rekonstrukcí.


Interiéry a exteriéry náměšťského zámku zaujaly i filmaře. Kulisu tvořily v pohádkách Kouzelný měšec a Císař a tambor, ve vědomostní soutěži O poklad Anežky české nebo filmu Requiem Antonia Salieriho.


Hlasování o nejpohádkovější hrad nebo zámek

1. Telč 1953
2. Hradec nad Moravicí 1938
3. Raduň 799
4. Náměšť nad Oslavou 642
5. Pernštejn 618
6. Hluboká 519
7. Karlštejn 493
8. Bouzov 486
9. Červená Lhota 362
10. Lednice 360
17. Jaroměřice n. Rok. 142

Hlasování bude ukončeno 1. června ve 12 hodin. Aktuální stav k 25. květnu v 11.15 hodin.