Dlužníkem je firma Forst Moravia s.r.o., která zvítězila v tendru na těžařské práce pro roky 2008 až 2010 na smluvních územních jednotkách Třebíč a Jaroměřice. Od zadavatele, tedy Lesů České republiky (LČR) platby za odvedené dílo na konto firmy přicházejí, ovšem k nasmlouvaným dělníkům už se nedostávají.


„Nedostal jsem zaplaceno za práci, kterou jsem udělal od počátku prázdnin. Jde o sumu okolo 140 tisíc korun. Zadarmo se dělat nedá, skončil jsem a přešel na pracák,“ říká rozhořčeně Jiří Pánek. Stejně hovoří i Dušan Krčál z Radošova, kterému firma dluží okolo sta tisíc nebo Miroslav Cejpek z Račerovic, ten je v mínusu též víc než sto tisíc korun. Podle jejich sdělení dalších zhruba dvacet lidí už čtyři měsíce nevidělo od Forstu ani korunu. Co na to říká jeden z majitelů firmy Zdeněk Šmerda? „Lesní dělníci se o své peníze bát nemusí, každý zaměstnanec i dodavatel obdržel osobní dopis s vysvětlením a omluvou.“


„Jenže dopis obsahoval též datum, do kterého své peníze uvidíme a i to už je minulost,“ shodují se dřevorubci Pánek, Krčál a Cejpek.
Majitel Šmerda svou situaci vysvětluje plošnou krizí lesnického oboru v Česku, vyvolanou kolapsem trhu s řezivem a surovým dřívím. Příčinou je pokles cen o 40 až 50 procent oproti stavu na konci loňského a začátku tohoto roku i údajně právně neprůchozí úprava smluvních podmínek na lesnických zakázkách. O odstoupení od zakázek firma neuvažuje.


Konkrétně na Třebíčsku má ale firma smlouvu jen na těžařské práce, dřevo si LČR obchodují samy.


„Pro nás je situace svízelná, snažíme se s Forstem Moravia nějak domluvit. Les je živý organismus a některé termíny musíme ze zákona plnit. Teď se ale práce hodně zpomalily,“ sdělil vedoucí třebíčské lesní správy Jiří Konopáč. Například je potřeba zavčas vyklidit klest, aby se zjara mohlo začít zalesňovat, holiny se musejí osázet nejpozději do dvou let od jejich vzniku. Jak vedoucí Konopáč říká, pokud by věci došly tak daleko a spolupráce LČR s Forstem by skončila předčasně, znamenalo by to jen a jen potíže, nový tendr včetně odvolání se může vléct dva tři měsíce, ne-li déle.


Společnost Forst Moravia vyhrála v tuzemsku střednědobé zakázky na 18 smluvních územních jednotkách. V současné době pracuje na 12 z nich, na šesti LČR odstoupily od smlouvy z důvodu neplnění smluvních podmínek ze strany smluvního partnera. „V současné době máme s touto společností vyrovnanou platební bilanci, to znamená, že my jí nedlužíme. Situaci na Třebíčku LČR budou řešit pouze v rámci smluvního vzahu s firmou. Do jejich vztahů se třetími stranami nemůžeme zasahovat, i když nepříjemnou situaci pro místní lidi citlivě vnímáme,“ prohlásil mluvčí LČR Radek Drahný. Na vypovězené smluvní územní jednotky byly či budou vypsána nová výběrová řízení.


Co na celou situaci říká třebíčský právník Rostislav Kovář?


„Jestli je popsaná situace pravdivá, viděl bych tři cesty. Dělníci mohou podat trestní oznámení, může se jednat o podvod nebo zpronevěru, protože firma peníze pro ně má, ale nechce je vydat. Taky může jít o poškozování věřitele, neboť faktury musejí být hrazeny chronologicky, tak jak přicházejí a ne některé přednostně. Za třetí je možné vyvolat občansko právní řízení, podat žalobu, v případě úspěšného soudního rozhodnutí může konat svou práci exekutor.“

REPORTÉŘI DENÍKU