Nyní je jasné, že tělocvičnu s umělým povrchem, na kterou se asi nejvíce těší malí florbalisté, vybuduje sdružení firem D.I.S., Zlínstav a Outulný.

Konsorcium uspělo v druhém kole tendru, jeho nabídková cena 57,5 milionu přitom o 13,5 milionu převýšila nabídku vítěze prvního kola, a to firmy Outulný.

Outulný uspěl napoprvé s cenou 44 milionů, ovšem při podpisu smlouvy už byl v insolvenčním rejstříku. A do 20 dnů od podpisu smlouvy o dílo nepředložil bankovní záruku.

„Podle podmínek soutěže nebylo možné oslovit druhého v pořadí, a tak bylo vypsáno nové výběrové řízení. Tentokrát je vše v pořádku,“ konstatovala vedoucí oddělení investic třebíčské radnice Jana Goláňová. Outulný za nesložení bankovní záruky v prvním kole dostal pokutu půl milionu, kterou dosud městu nezaplatil. „Podle našich právníků nelze podat žalobu, pokud se prokáže insolvence. To lze až po jejím skončení,“ doplnila Goláňová.

Město na stavbu dostalo dotaci z regionálního operačního programu NUTS II Jihovýchod. Podle radního Jana Karase ji vracet nemusí, je možné ji převést do následujícího roku. Co říká starosta Třebíče Ivo Uher na vyšší cenu?

„Máme dotaci ve výši 39 milionů, maximálně však 70 procent celkových nákladů. To současně znamená, že město Třebíč v rámci své spoluúčasti zaplatí oproti ceně ve zrušeném 1. kole pouze o 4,5 milionu víc, byť je nabídková cena ve 2. kole o 13,5 milionu vyšší. Zbytek navýšení ceny bude kryt zvýšenou dotací z ROPu,“ prohlásil.

Bude se asi střílet

A dodal, že nikoho sice netěší vyšší cena, ale na druhou stranu se dají, vzhledem k podloží pod budoucí tělocvičnou, očekávat poměrně vysoké náklady v rámci zemních prací. Možná i odstřely, místostarosta Stanislav Mastný si vzpomněl, že když se uvnitř dnešního projektovaného půdorysu budoucí tělocvičny kdysi budoval bazén, který je již dávno zasypaný, také bylo přikročeno k odstřelu skalnatého podloží. Jinými slovy je podle něj otázkou, zdali původní nabídková cena vítěze ze zrušeného tendru nebyla poddimenzovaná. „To by pak znamenalo vícenáklady, které by ovšem nebyly dotované, ale šly by přímo z rozpočtu města,“ upřesnil Uher.