Socha, která byla na seznam nemovitých kulturních památek zapsána již v roce 1958, dnes stojí na soukromém pozemku. Je tomu už přes dvacet let, co se pozemku Dalešice zbavily. „Bývala tam spořitelna, takzvaná kampelička. Po převratu se to ale prodalo a na sochu se při tom tak trochu zapomnělo," vzpomínal dalešický senior Otakar Stejskal. Světec tak rázem stál na soukromém pozemku a bez jakéhokoli věcného břemene.

Narovnat majetkové vztahy se před časem rozhodli obecní zastupitelé. Svatého Jana Nepomuckého, který je v majetku městyse, chtějí přesunout na veřejný pozemek. „Je to památka a zaslouží si, aby měla důstojnější místo. Navíc nový občanský zákoník hovoří o tom, že stavby a pozemek, na kterém stojí, by měly mít jednoho vlastníka," poznamenal starosta Dalešic Jaroslav Zadražil.

Sochu by rád přesunul ještě před její opravou, která má začít už v první polovině září. „Restaurování se totiž netýká jen sochy, ale i schodů podstavce, který je dnes částečně pod úrovní terénu. V každém případě bychom sochu museli odkopat, a když už to bude, tak je logické ji nejprve přesunout a renovovat až na novém místě," mínil Zadražil.

Majitel vkusně upravené předzahrádky s restaurováním souhlasí, ne už však s přesunem a proti rozhodnutí zastupitelstva se ohradil. Obnovu sochy však posvětil odbor kultury Městského úřadu Třebíč a ani žádost dalešických zastupitelů o její přesun nezůstala bez souhlasu.

„Nemovitou památku lze přemístit jen s předchozím souhlasem krajského úřadu po vyjádření odborné organizace státní památkové péče. Nám je známa skutečnost, že městys Dalešice souhlasným rozhodnutím Krajského úřadu Kraje Vysočina, odboru památkové péče disponuje," potvrdil referent městského úseku památkové péče v Třebíči Libor Oliva.

Stěhování svatého Jana Nepomuckého schválil i odbor výstavby Městského úřadu Hrotovice. „Vydání souhlasu s jejím přemístěním se váže k iniciační žádosti vlastníka kulturní památky, není však podmíněno souhlasem vlastníka pozemku," upřesnil Oliva.

Podle dalešického starosty získá socha reprezentativnější místo, než jí nyní nabízí prostor za plotem. „Nejde přece o žádný zásadní přesun, nové místo na obecním pozemku je od toho dnešního vzdálené jen přibližně deset metrů," připomněl s vírou, že se přesun sochy obejde bez zbytečných emocí. „Byl bych za to opravdu rád. Všechna potřebná povolení máme, nic by nám bránit nemělo a doufám, že to proběhne v klidu," vyjádřil se Zadražil.

Zmizení sv. Rocha

Nejsou to však první peripetie, které Dalešice s obecními sochami mají. Pohnutou historií se může pochlubit i kamenný svatý Roch, který stojí v obci u silnice ve směru ke Stropešínu.

„Stalo se, že do té sochy narazilo auto, částečně ji poničilo a během noci socha zmizela. Naštěstí se však brzy našla u jednoho místního člověka ve sklepě. Je to už mnoho let nazpět," zavzpomínal Otakar Stejskal.

„Doufám, že to se svatým Janem Nepomuckým nedopadne podobně. Je mi vcelku jedno, kde socha nakonec bude, hlavně aby zůstala lidem na očích," zdůraznil.