Karel Smažil si chtěl vzít svoji vyvolenou na lodi, plující po Dalešické přehradě. Nic proti tomu. Jako oříšek se ukázalo jeho druhé přání. Jelikož rok na přehradě jezdil a zná v jejím okolí spoustu lidí, mnohé z nich považuje za své přátele, požádal starostku Koněšína o sezdání. A tady narazil.

„Už několikrát jsem musela snoubence odmítnout,“ poznamenala koněšínská starostka Hana Žáková. „Jde o to, že moje působnost je pouze na katastru Koněšína. V tomto případě by se svatba musela konat na zastávce lodní dopravy v Koněšíně,“ dodala na vysvětlenou. Svatba se nakonec přece jen na lodi konala. Své ano si snoubenci řekli před starostou Mohelna Jiřím Kostelníkem ve chvíli, kdy loď plula po části přehrady, která spadá právě pod katastr Mohelna.

„Přehrada leží na katastrech několika obcí. Dá se s nadsázkou říct, co zastávka, to jiný oddávající,“ poznamenala starostka Žáková a dodává: „Před zákonem jsou si všichni starostové rovni, ale v zákoně o rodině to vypadá, že někteří z nás jsou si rovnější.“

Starostové s matričními úřady mohou oddávat i snoubence, kteří v regionu nebydlí. To starostové z obcí bez matričních úřadů nemohou, jejich pravomoc se vztahuje jen na místní s trvalým pobytem. Jak to vypadá v praxi? Vezměme například Kozlany. Pokud loď Horácko zajede na jejich katastr, může se stát, že svůj manželský slib budou novomanželé skládat před starostou Třebíče; právě v okresním městě je pro Kozlany matriční úřad. To v případě, že nejste obyvatelem této vísky.

Zastaralý zákon

„Tohle je první svatba, kterou na lodi pořádáme. Musím zájemce odmítat, protože si nemohou zvolit oddávajícího, kterého by si sami přáli. Tahle část zákona mi připadá mírně řečeno zastaralá. Rozhodně by si zasloužila novelizaci,“ řekl majitel Horácka a provozovatel lodní dopravy po dalešické přehradě Milan Jahoda.

Poněkud odlišná je situace u církevních sňatků. „V podstatě mohu oddávat pouze ve své farnosti. Pokud snoubenci projeví zájem vzít se na některém místě mimo ni, musím o souhlas požádat tamního faráře nebo brněnské biskupství. Stále je řeč o svatbách v rámci biskupství. Jak by to bylo v případě jiné diecéze, to opravdu nevím. Za dobu co oddávám, jsem se s podobným přáním nesetkal,“ řekl jejkovský farář Vlastimil Protivínský.

V případě registrovaného partnerství není volba téměř žádná. Prohlášení o registrovaném partnerství se v Kraji Vysočina uzavírá pouze na magistrátu města Jihlavy, a to před úřednicí či úředníkem matriky. Volbu partneři mají pouze v tom, zda si k tomuto slavnostnímu aktu zvolí malou gotickou, nebo velkou barokní obřadní síň, či jen kancelář. O romantice v tomto případě nemůže být ani řeč.