Naše cesta začala v sobotu 6.9. 2008 ráno v 7:25 hod na třebíčském vlakovém nádraží. Vedla přes Brno a potom mezinárodním rychlíkem do Berlína, kde na nás čekal pracovník partnerské školy ABW pan Dietrich Fogge – sociální pedagog. Pod jeho vedením jsme dorazili v 18:15 hod do cíle naší cesty – krásného městečko Angermünde. Přivítání bylo překrásné a srdečné. První večer nechyběl ani ohňostroj. Ubytovali jsme se v internátu školy ABW.


Hlavním záměrem této výměnné stáže bylo seznámit se s německou kuchyní – jejími odlišnostmi od naší kuchyně, způsobem stolování a obsluhou hostů.
Během pobytu jsme byli rozděleni do dvojic nebo trojic na různá pracoviště: obchodnice vykonávaly kancelářské práce ve fiktivní firmě místní školy a studenti gastronomických oborů pracovali ve školní jídelně nebo v pohostinstvích Zum Pferdestall a Zum Dorfkrug.


Já jsem vykonávala praxi v krásné restauraci Zum Pferdestall. Samozřejmě, že jsem hned sama nevařila, ale dělala pomocné práce jako škrabání brambor, loupání a krájení cibule. Čistila jsem zeleninu, poté ji krájela na nudličky a připravovala z ní různé, u nás i neobvyklé zeleninové saláty. Jeden den jsme měly s Monikou možnost předvést své kuchařské umění a uvařily pro personál restaurace k obědu španělské ptáčky s rýží. Jako dezert zapékané palačinky s tvarohem. Své znalosti německého jazyka jsem si vyzkoušela i při obsluze hostů v restauraci.


Co se týká mých poznatků, překvapila mě příprava míchaných nápojů, jejichž složení bylo pro nás nezvyklé například pivo a Sprite, nebo Cola s Mirindou. Dalším zjištěním bylo, že v německé kuchyni se používá pro přípravu pokrmů mleté maso v daleko větší míře než u nás. Velmi mně zde také chyběly polévky, ale na druhé straně zase překvapily zákusky po jídle. Byly to většinou různé druhy želé ve skleničkách.


Během pobytu byly pro nás připraveny i různé odborné semináře, např. o mořských plodech, sýrech nebo o víně. Největší zážitky jsem měla ze semináře o mořských plodech. Nejenom, že jsem se o nich dozvěděla plno zajímavostí, ale také jsem si vyzkoušela přípravu humrů a krevet od začátku až po servírování a samozřejmě je i ochutnala. Při závěrečném semináři o slavnostních tabulích jsme se naučili skládat nové tvary ubrousků (nejkrásnější byl ubrousek ve tvaru leknínu) a připravovali slavnostní tabule na určité téma: mořskou, svatební a narozeninovou. Při konečném hodnocení jsme uspěli velmi dobře.


Program naší stáže byl velmi nabitý a velmi dobře organizován. Kromě odborné činnosti jsme měli možnost seznámit se se zdejší krajinou. Prohlédli jsme si městečko Angermünde. Viděli staré město, věž, klášter, náměstíčko a další historická zákoutí.


Byla nám umožněna prohlídka zdejší školy, kde se žáci učí podobným oborům jako my. Velmi se nám líbila okolní příroda, kterou jsme mohli poznat na překrásných exkurzích: na pštrosí farmu, do Berlína a na ostrov Rujana, kde jsme se projeli parníkem podél křídového pobřeží a na pláži mohli smočit své nohy ve vodách Baltického moře.


Blížil se čas rozloučení. V pátek jsme převzali certifikáty s květinovými dary. Odjezd z Angermünde byl v sobotu ráno a za doprovodu pana Foggeho jsme odjeli vlakem do Berlína. Zde jsme se srdečně rozloučili a odcestovali domů. Do Třebíče jsme šťastně a v pořádku dorazili večer v 18:30 hodin.
Na tuto stáž budu dlouho vzpomínat a jsem velmi ráda, že mně bylo umožněno se jí zúčastnit. Nejenom, že jsem viděla spoustu nových věci, ale také se dozvěděla plno zajímavých novinek a mohla vyzkoušet různé věci, které by u nás ve škole nebyly ani možné. Dalším poznatkem je, jak důležité je studium cizích jazyků pro další uplatnění v životě, a proto bych se tomuto studiu chtěla dále věnovat.


Na závěr bych touto cestou ráda poděkovala všem lidem, kteří mi tuto stáž umožnili podniknout a hlavně našim bezvadným paním učitelkám, které s námi měly velkou trpělivost.

ELIŠKA KORNETOVÁ