Muže zahlédl náhodou, když kolem v Družstevní ulici v Třebíči projížděl ve služebním voze. Až do příjezdu záchranné služby pak prováděl masáž srdce a umělé dýchání pomocí speciálního ambuvaku, který je součástí výbavy vozů třebíčské městské policie.

„Viděl jsem člověka na zemi, který potřebuje pomoc a hlouček lidí kolem. Otočil jsem volant, vyskočil z vozu a pak už jsem jen přemýšlel nad tím, co nejdřív,“ popsal strážník Číž.

Jeho včasná reakce zachránila muži život. Lékařům se ho podařilo oživit a muž se vrací do života naprosto bez následků. Potvrdil to primář záchranné služby Michal Kříž. „Takových případů není moc. Včasný zásah je velmi důležitý,“ zdůraznil.

Strážníku Čížovi v úterý veřejně poděkoval i starosta Třebíče Ivo Uher. „Je to hrdinský čin, který zaslouží uznání každého z nás. Jsem pyšný, že právě strážník dokázal pomoci,“ řekl Uher.

Strážníci třebíčské městské policie se na poskytování první pomoci pravidelně připravují. „Všichni strážníci městské policie jsou každoročně proškolováni ve zdravotnické přípravě,“ potvrdila mluvčí strážníků Lucie Molčanová.

Strážník Číž muži pomohl v úterý 25. listopadu před osmou hodinou ráno. Ulicí projížděl k místu, kde prováděl pravidelnou ranní hlídkovou činnost u školy.