„Stalo se nám s kolegou, že jsme odváděli kluka, který chtěl skočit z vršku mostu, z kolejiště,“ sdělil jeden ze strážníků. „Byla tehdy v prosinci silná námraza. On se nám ale vysmekl a upadli jsme. Využil toho a běžel zpátky k zábradlí. Kdyby ho kolega tehdy nedohonil, tak by skočil,“ popsal předloňský zásah strážník.


„O tom, že se na mostě přes Libušino údolí zdržuje podezřelá osoba, se dozvíme na oznámení občanů nebo při běžné hlídkové činnosti,“ řekla mluvčí městské policie Lucie Molčanová. Strážníci po příjezdu na místo zjistí, zda podezřelý je na lávce pro pěší nebo nahoře v kolejišti. Nenápadně se k němu přiblíží, navážou kontakt a snaží se ho uklidnit. Někdy se ho podaří přesvědčit slovně.


Sebevrazi sedí na zábradlí


Jindy použijí hmaty a chvaty a stáhnou ho ze zábradlí, pokud na něm sedí. Vše se naštěstí podaří vyřešit většinou do pěti až patnácti minut. Zachráněného jedince pak předají Policii České republiky a zdravotníkům.


„Standardní postup je ten, že posádka pacienta vyšetří a po prověření stavu jej převeze do psychiatrické léčebny,“ sdělil primář Miroslav Havlík ze Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina. Pouze pokud je osoba pod vlivem alkoholu, předají ji zdravotníci po zhodnocení městské nebo státní policii k převozu na záchytnou stanici. Teprve pak se ocitá na psychiatrii.


Podle zkušeností městské policie se na mostech většinou jedná o demonstrativní záměr sebevražd. Jsou to lidé, kteří mají nějaký problém a chtějí na sebe a na něj upozornit své blízké okolí. Chtějí být přemlouváni a zachráněni. Jejich jednání je často podpořeno alkoholem nebo jinou látkou. Jakmile strážníci jedince z mostu odvedou, ten se s tím zpravidla smíří.


Někteří lidé v těžké životní situaci se prý jdou na most třeba jen podívat. Kromě Libušina údolí se také vyskytlo několik případů, kdy chtěl sebevrah skočit z mostu v ulici Marie Majerové.


O sebevraždě uvažují mladší lidé


Věk osob se pohybuje ve většině případů mezi 20 až 30 lety. Záměr spáchat sebevraždu se podle záznamů městské policie častěji vyskytuje u mužů než žen. V roce 2007 se život pokusilo ukončit skokem z mostu přes Libušino údolí osm lidí. O rok později bylo těchto případů deset a další dva balancovali na hranici života a smrti na mostě v ulici Marie Majerové. Letos byl zaznamenán jen jeden případ.


Městská policie již také ví o případech, kdy si děti krátily dlouhou chvíli tím, že běhaly po údržbářských lávkách uvnitř mostního tělesa na Libušiným údolím. Čekaly prý na projíždějící vlak a pak poslouchaly hukot. Strážníci proto budou při hlídkové činnosti kontrolovat i toto nebezpečné místo.