Muže zákona na nebezpečný materiál naposledy upozornil chodec v ulici Veselská. „Stříkačka ležela v místech, kudy denně projdou stovky lidí. Hlídka ji proto sebrala a odvezla do kontaktního centra, odkud bude poslána na likvidaci,“ řekl reportérům Deníku šéf žďárských strážníků Martin Kunc.


Jak dodal, po zimě takovýchto případů přibývá. „Týdně máme vždy tak jeden nebo dva,“ podotkl Kunc.


Kamerový systém


Městským policistům pomáhá při hledání injekčního materiálu také kamerový systém. „Zrovna nedávno si náš pracovník monitoringu všiml nepořádku u autobusové zastávky. Když si ho kamerou přiblížil, zjistil, že se tam nachází i stříkačka. Policisté tam okamžitě vyjeli, aby ji odklidili,“ doplnil.


Strážníci jsou podle Martina Kunce na sběr nebezpečného odpadu proškoleni. „Jak už bylo zmíněno, používáme při něm rukavice. Pokud jehla leží v místě, kam je těžké rukou dosáhnout, máme k dispozici speciální pinzetu, která je asi třicet centimetrů dlouhá. Sebraný materiál potom vložíme do malého kontejneru z pevného plastu, který uzavřeme,“ uvedl Kunc s tím, že pokud lidé nebezpečný odpad někde naleznou, měli by být opatrní. „Určitě by na něj neměli sahat holou rukou a měli by ho umístit do pevné nádoby nebo lahve, kterou nemůže jehla propíchnout. Pokud ale mají strach, ať se obrátí na nás nebo na Spektrum,“ dodal.


Všichni žďárští strážníci jsou podle jejich šéfa očkováni proti žloutence typu A a typu B. „Nikdy totiž nevíme, s kým se v terénu potkáme,“ podotkl Kunc.


Kino a odpočívadla


S pohozeným injekčním materiálem bojují lidé také v Jihlavě. Pracovníci Centra „U Větrníku“ našli společně se strážníky letos v krajském městě už kolem stovky jehel a stříkaček.


„Nejhorší je to na Březinkách v okolí letního kina či na odpočívadlech cyklostezky u Kauflandu,“ řekla vedoucí centra Jitka Křivohlavá.


Jak uvedla, streetworkeři chodí sbírat nebezpečný materiál po Jihlavě dvakrát týdně. „Vyjíždíme ale i do jiných měst, jako je Havlíčkův Brod, Chotěboř či Pelhřimov,“ doplnila Křivohlavá.