Zbrusu novou kanalizaci vybudují letos díky této etapě projektu ve Vladislavi.


„Dotkne se to i hlavní silnice na Třebíč, kde se budou dělat na několika místech průtlaky pod silnicí. Nakolik se bude muset omezit provoz, zatím říci nedokáži. Vše budeme projednávat se zhotovitelem,“ komentoval situaci Květoslav Havlíček, starosta Vladislavi. V rámci zmíněného projektu zde dojde také na vybudování dosud chybějící čistírny odpadních vod. Na tu se napojí i místní část Číměř.


Historického jádra Jemnice a okolí zámku se rekonstrukce kanalizace nedotkne. „Předpokládáme, že celkové náklady na akci se vyšplhají na částku kolem 120 milionů korun, podíl města bude kolem 18 milionů korun,“ vyčíslil náročnost akce pro město jemnický starosta Miloslav Nevěčný. Podle něj hodlají domluvit ještě některé změny. „Rádi bychom začali s kanalizací v Dačické ulici, aby se mohly opravovat chodníky. V první fázi chceme zbudovat kanalizaci tam, kde žádná není,“ tvrdil Nevěčný. Obyvatelé Jemnice se na novou kanalizaci těší. „Je dobře, že se něco pro Jemnici dělá. Alespoň bude vyřešena kanalizace v místech, kde byla potřeba,“ zamýšlela se Jana Krejčí z Jemnice.


Čtyři kilometry nového potrubí


Rekonstruovat kanalizaci začnou i v Jaroměřicích nad Rokytnou. Nikoliv však v projektu Dyje. „Svazku obcí Vodovody a kanalizace se podařilo získat dotaci na samostatný projekt na rekonstrukci a dostavbu kanalizace v Jaroměřicích. Půjde o čtyři kilometry potrubí. Připravují se materiály pro výběrové řízení na zhotovitele,“ prozradil starosta Karel Nedvědický. Práce začnou už v červnu či začátkem července v Havlíčkově ulici, naváží v Žerotínově a Smetanově ulici. Dojde na nové povrchy komunikací. Pokračovat se bude v Husově ulici a na Komenského náměstí.