„Při mojí podané stížnosti na ministerstvu vnitra mě odkázali na starostu,“ podotkl stěžovatel.

Co na takové pochybnosti o správném průběhu voleb v Šašovicích říká želetavský starosta Radek Malý?

„O stěžovateli jsem slyšel, jeho jméno se v našem obvodu nevyskytuje. Já pochybnosti o regulérnosti voleb nemám. Pokud on ano, uvítám, když zasedne ve volební komisi v Šašovicích, máme problém lidi do těchto komisí sehnat,“ uvedl Malý.

Podle jeho slov je pravdou, že od revoluce v Šašovicích vždy vítězí lidovci. „Volební komise tam musí být ze zákona čtyřčlenná. Letos je jeden člen z KDU-ČSL, druhý z KSČM. Ještě pak určím zapisovatele a poslední čtvrté jméno,“ uvedl ve čtvrtek starosta Želetavy. A dodal, že stěžovtel, pokud i tentokrát bude mít pochybnosti o správnosti voleb, může výsledek napadnout, ze zákona má na to nárok.

Volby, ilustrační foto.
V Okříškách budou u voleb podepisovat petici na podporu obchvatu

V reakci, kterou ministerstvo stěžovateli poslalo, je citace z volebního zákona.

„Každá politická strana, politické hnutí a koalice, jejichž kandidátní listina pro volbu do Poslanecké sněmovny byla zaregistrována ve volebním kraji, jehož součástí je volební okrsek, může delegovat nejpozději 30 dnů přede dnem voleb jednoho člena a jednoho náhradníka do okrskové volební komise,“ uvádí se v odpovědi. „Není-li takto dosaženo nejnižšího stanoveného počtu členů okrskové volební komise, jmenuje před jejím prvním zasedáním členy na neobsazená místa starosta. V případě, kdy počet členů okrskové volební komise poklesne pod stanovený počet v průběhu voleb a nejsou-li náhradníci, jmenuje starosta na neobsazená místa další členy komise,“ píše se v zákoně.

Šašovice mají 170 obyvatel, k volbám jich může přijít 138.

Rozhodčí. Ilustrační foto.
Napadený rozhodčí je v domácím léčení, trest vynese komise příští týden