Sedmdesátiletý důchodce si nepřeje být v médiích jmenován. Třebíč prý není zase tak velké město a každé sebevražda je velmi nepříjemná a citlivá věc. Použijeme proto jméno Josef.


Smutné případy


„Od druhé světové války mám zapsáno 35 lidí,“ prozradil pan Josef. „Se zapisováním jsem začal, když mi bylo 15 let. Některé případy jsem si doplnil zpětně. U některých jsem byl přímo, jiné jsem si doplnil z novin nebo z parte v pohřební službě,“ vysvětlil. Sebevrazi prý využívali ke svému činu původní most, který stavěli v 19. století Italové, i nový, jenž byl umístěn nad údolí v 80. letech minulého století. Statistika pana Josefa není úplná, případů bylo ve skutečnosti bohužel více. Jedním z typických případů v poválečných dobách byl ten, kdy v roce 1947 pacient s rakovinou utekl z nemocnice a skočil z mostu. Jiný nešťastník vyskočil z jedoucího vlaku.


Zamilovaný cizinec


Později se vyskytl případ Vietnamce, pracujícího v Západomoravských strojírnách. Zamiloval se prý do jedné Češky, a protože mu okolnosti nepřály, ukončil svůj život. Otřesná je událost z novější doby. Kterýsi hoch si prý na počítači modeloval, jak by přeručkoval zábradlí mostu. Šel si to pak vyzkoušet v praxi. Neudržel se a spadl do údolí.


Ze statistiky pana Josefa vyplývá, že dříve páchali sebevraždy skokem z mostu převážně staří a nemocní lidé. V posledních asi 25 letech prý bohužel přibylo mladých lidí.