Předsednictvo starostů rozpustilo třebíčskou organizaci s konstatováním, že účelově nabírala před sněmem registrované příznivce a silově se snažila ovládnout krajskou organizaci.

„Toto není způsob politiky, který by hnutí STAN mělo praktikovat. Vzpomeňme si, že právě takovéto praktiky v minulosti vrhly temný stín na velké parlamentní strany, ať už to byla ODS, nebo ČSSD," okomentoval situaci předseda STAN Petr Gazdík.

Naopak na nedemokratické principy si stěžují vyloučení členové. „Rozhodnutí předsednictva o zrušení třebíčské organizace, a z toho vyplývající vyloučení všech jejich členů ze STANu, je naprosto skandální a v rozporu se všemi demokratickými principy, jimiž by se standardní politické hnutí mělo řídit," namítá Jaromír Barák, který je bývalým předsedou starostů na Vysočině a lídrem volební strany Třebíč občanům!

Republikové předsednictvo navíc rovněž schválilo společnou kandidátku s evropskými demokraty, kterou před dvěma týdny krajský sněm zamítl právě díky hlasům třebíčské oblastní organizace. Pravomoci k tomuto kroku přešly na předsednictvo poté, co krajské vedení rezignovalo v reakci na neschválení volební kandidátky.

Respektujeme dohodu

„My respektujeme celorepublikovou dohodu s SNK-ED o společné kandidátce, uzavřenou v květnu tohoto roku," vysvětlil Gazdík. Za postupem třebíčské organizace ke společné kandidátce s SNK-ED stály podle něj osobní spory týkající se pouze třebíčské komunální politiky.

Šlo především o spor mezi třebíčským opozičním zastupitelem Jaromírem Barákem a místostarostou Pavlem Pacalem, kterého na kandidátku navrhují evropští demokraté. „Třebíčští členové a příznivci STANu dlouhodobě deklarovali, že je pro ně nepřijatelné, aby se na společné kandidátce s SNK-ED objevil třebíčský místostarosta Pavel Pacal," potvrdil Barák.

Republikové předsednictvo nyní svolá sněm Kraje Vysočina, který zvolí nové krajské vedení.